Валя Балканска и 100-те каба гайди на България ще бъдат в Калугерово на Тодоровден – 4 март. И тази година главният организатор Руси Матракчийски ще доведе най-силните и красиви коне на България. Ще видите 7 гари по надтегляне , конкурс по красота и народни кушии.

За първи път в историята на турнирите по надтегляне с коне ще се проведе надпревара с тежковозни породи, разделени според теглото си в 7 категории. Това ще се случи навръх Тодоровден (4, март, събота) в село Калугерово, където през последните години се събира най-многобройната публика за празника на конете – над 15 000 души, съобщи Информационен център Калугерово.

От сега е ясно, че наградният фонд ще счупи всички рекорди в различните конни дисциплини. Голямата награда този път в томболата само се загатва чрез плакат, който вече се отпечатва с полегнала жрица върху жребец. Не става ясно, дали фризиецът или красавицата ще се разиграват в колелото на късмета.

Типично за домакина на празненството Руси Матракчийски, който е най-големият собственик на коне от порода тежковоз у нас и организатор на най-масовата Тудурица, програмата на празника предвижда многобройни атракциони фолклор, чевермета, детски кът, забави, ВИП шатра за гости, пресцентър и директно телевизионно излъчване. Огромен награден фонд, томболи и награди за публиката и уникална програма, обещават организаторите.