Ана Гройс, PZdnes.com

Идната неделя, на 26 февруари е Сирни заговезни, Поклади или Прощална неделя – денят на всеобщото опрощение. Празникът е винаги седем седмици преди Великден. На този ден Православната църква призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с любов и мир сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос. Името Прощална неделя идва от традицията на този ден да искаме и да даваме прошка на своите близки за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения. В Библията се казва, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, които правим ежедневно. По традиция по-младите посещават домовете на по-възрастните роднини и близки и искат прошка. Прието е на този ден да се казва: „Простено – прости!“ Или „Аз ти прощавам, и ти ми прости!“

Сирни заговезни поставя началото на най-големия пост през годината и с него се свързват кукерските игри. На трапезата се ядат само млечни храни и яйца, затова и се нарича Сирни заговезни – последната неделя преди Великия пост. След празничната трапеза на Сирни Заговезни, вечерта се извършва ритуала „хамкане“. На дълъг конец се връзва яйце или халва. Децата трябва да опитат да хванaт с уста яйцето, без да го докосват с ръце. Вярва се, че само да го допреш със зъби – цяла година ще се радваш на добро здраве. След ритуала конецът се пали и възрастните гадаят по начина, по който гори, каква ще е годината. Ако има млади за женене в къщата, а конецът припламне – скоро се чака сватба. Ако гори конецът бързо – много жито ще има през годината, ако конецът тлее – на лошо е. Черупките пък се хвърлят при кокошките да снасят повече.

Обичаят хората да се маскират за Сирница е още от Средновековието. Маските трябва да прогонят злите духове. Карнавалът е символ на победата на светлината над мрака, края на зимата и раждането на природата с настъпването на пролетта.
На Сирни Заговезни се запалват огньове на най-високото място в селото или на мегдана. Вярва се, че докъдето стига светлината на огъня, дотам ще има плодородие. Запалва се слама и се прескача за здраве. На този ден влюбените момци хвърлят в двора на любимата „чавги“ – запалени стрели от дрян, което представлява любовно обяснение. От този ден нататък любовните обяснения и сватбите са забранени до Великден.