На Сирни заговезни, известен и като праник на опрощението по традиция се организират кукерски игри, счита се, че по този начин се отваря път на пролетта и всички положителни промени в природата, които идват с нея. Кукерите прогонват злото и  вещаят благоденствие. Празник по този повод ще има в Церово. Там Дервишов ден ще започне в 10,30 часа на центъра на селото, а участниците ще имат за сборен пункт къщата на Йордан Генов в 10,00часа.

Фестивалът Джумалия 2017 – та ще се проведе в същия ден в Калугерово. Кукери от близо и далеч, ще пристигнат, за да вземат участие в него. Юбилейното десето издание на фестивала ще започне в 10.30 ч. пред читалището в селото, а в него ще вземат участие групи от Дивотино, Петрич и местните джумали.

Още от съботната вечер на 25 февруари в Септември канят на Ортушка. Елате край празничния огън  от 18.00 ч. пред пощата в гр. Септември, за да чуем заедно екота на кукерските звънци, да извием кръшно българско хоро и с магията на огъня и прошката да продължим древните традиции за здраве и берекет на всички ни. Заповядайте, заедно ще е ни е по-весело.- казват организатрите.