Г-н Рачев, само 3 месеца след вота за президент и вицепрезидент отново сме на прага на избори, този път парламентарни. Какви си очакванията ви за стартиращата след няколко дни предизборна кампания в Септемврийско?

Да така е! На хората им дотегна от избори, но не можем да избягаме от събитията. Трябва да сме наясно обаче, че колкото и вече да сме изморени от тях, важно е да се осъзнае, че от това какви хора ще влязат в бъдещия парламент ще зависи как ще се развиваме – в градивна или деградивна посока.

Позволявам си да взема отношение и да изразя за пореден път гражданската си позиция, защото не ми е безразлично, в какви условия ще работим за в бъдеще. Виждате че за хубаво или лошо в дадените от мен интервюта преди, по време и след президентските избори всичко, което казах се случи и се случва едно към едно.

Моето виждане е, че независимо от това дали кмета се казва Марин Рачев или е някой друг, когато той апелира за нещо, е добре населението да застава зад него, за да има съответно и необходимата подкрепа и тежест в отстояване на намеренията, и стратегиите за тяхното постигане. А когато дойде краят на мандата му, ако не е оправдал очакванията, тогава хората ще имат възможността чрез вота си да дадат своята оценка за управлението му, като го изберат пак или му покажат, че то не е оправдало очакванията.

Другата опция на това е – да си се запътил към народното събрание с цел да се пречи и да се саботират инициативите на кмета, за да даваш поводи на клакьорите, да говорят как нищо не се случва в една или друга община. Нека всеки сам да прецени при коя ситуация ще се върви към нещо добро и градивно или обратното.

Именно за това апелирах на президентските избори и въпреки че кандидатурата, за която работихме не спечели, на областно ниво показахме, че ние сме една общност, която демонстрира обединение и единомислие. Защото винаги за разлика от нашите опоненти, ние обясняваме, какво искаме и как смятаме да го постигнем, а не разчитаме на пропаганди. Който няма идеи се прави на опозиция, плюейки, внушавайки, спекулирайки с най-различни инсинуации, играейки си със страховете на хората.

Видяхте какви ги сътвориха по време на предизборните си кампании местните ни „доброжелатели“. Спомняте си по време на местните избори какво се говореше за мен – стане ли Рачев кмет ще последват потопи, наводнения, природни катаклизми и други тем подобни измислици. По време на президентските избори – същата песен на нов глас. Докато ние с целия екип и по-голямата част от кметовете обикаляхме по населените места и обяснявахме, защо ни трябва тази подкрепа за гласуването, водейки се от целите, които преследвахме и веднага след това те се случиха, защото думата ни се чуваше навсякъде, нашите опоненти не можаха да измислят нищо друго освен да говорят, че едва ли не общината ни ще бъде залята от бежанци, които видите ли ще бъдат настанявани по необитаеми сгради в Септември, Бошуля, Лозен, Ветрен, Виноградец и т.н.

Точно тогава с пълна сила така наречените опоненти не се поколебаха пак да си играят със страховете на хората и върху това си направиха цялата кампания, без идеи, без нищо градивно. Спомняте си – плашеха кметовете, които ни подкрепяха, мажеха плакати с фекалии, режеха греди на врати по стадиони. И веднага след вота всичко замлъкна и повече на тези теми не се продума. Сега ще видим какво от сорта пак ще им родят мозъците. Хубавото в случая обаче е, че от последните избори мина прекалено малко време и хората все още не са забравили пропагандите им. Нещо на което те обикновено разчитат, така че да си завъртят плочата пак на ново.

Да, може би населението се измори и му омръзна от избори на избори, но те са неизбежни и ние няма как да останем изолирани от тях. Те не зависят по никакъв начин от нас и ние просто трябва да вървим в крак със събитията и времето. Иначе оставаме извън възможностите, които ще има в бъдеще. Така отново идва момент, в който трябва да покажем пак гражданската си позиция.

В тази връзка искам да ви попитам – как се стигна до номинациите, които трябваше да бъдат направени за листата на ГЕРБ?

Досега не съм си позволявал да говоря за нашата номинация – на Община Септември, защото нямаше да бъде коректно спрямо общоприетите правила, преди регистрация на листата в РИК – Пазарджик. Все пак до последно винаги може да настъпят някакви промени. Виждате по другите структури свидетели на какви дандании станахме до последния възможен момент. Някои хора ги гонят през вратата, а те влизат през прозореца.

Може да са последни, но да са на опашката – само и само да са на хорото. Радвам се, че в нашите редици до такива простотии не се стигна, защото това е показателно за нивото на интелект на всеки един кандидат в листите. Сега, след като листата е факт и беше официализирана чрез медиите, мога да кажа, че единствено нашата кандидатура беше избрана по възможно най-демократичния начин от областта.

Никои и по никакъв начин не се е опитвал да налага или вмешава нещо. Tочно обратното – единствено при нас цялата общинска структура в Септември, за което използвам момента да благодаря, единодушно застана зад един човек, както на времето застанаха зад мен на местните избори. Знаете, че аз съм от гражданската квота и не съм тясно партиен човек и като такъв предложих номинация също от гражданската квота, така че съответната кандидатура да може да обедини зад себе си максимален брой хора, включително и не само дясно мислещи.

Хората от структурата разбраха и приеха моето виждане и не издигнаха втори човек, като по този начин ние ще разчитаме на максимална консолидация. Така всички единодушно застанахме зад кандидатурата на човек, който според мен по всякакъв начин ще ни помага в работата, а не да ни пречи. По презумпция народните представители са тези, които трябва да защитават обществените интереси, да помагат на кметовете да си реализират намеренията, а не обратното.

Благодарение на разбирането и подкрепата, която получихме, вече е факт и легитимирането на нашата номинация за изборите в листата на ПП ГЕРБ. Говорим за човек от народа, който сме сигурни, че ще застане зад нас и ще бъде така до край. Това е моята дясна ръка, откакто съм кмет – заместничката ми Даниела Малешкова.

Защо Даниела Малешкова?

Откакто съм се захванал с обществена работа и дейности тя е плътно до мен във всички предизвикателства и по време на кампаниите, и в работата си като зам.-кмет. Освен това тя никога не е била обвързана с някакви тяснопартиини ангажименти, а винаги е била общественик през цялото време на съзнателния й живот. Няма как на 46 години да се промени и вярвам, че тя ще си остане такава, каквато я познаваме – общественик, който може да немери общ език с всеки един човек.

Мога да ви кажа, че в Общината идват различни хора по всякакви въпроси и досега не съм чул някой да каже лоша дума за нея. Преди да подадем името й към София направихме консултации с хора от различни населени места и трябва да ви кажа, че по погледа на един човек си личи кога се възприема дадена личност и кога – не.

Тази нагласа у хората ни даде още по-голяма увереност, че тя е най-правилният човек, който бихме могли да издигнем от Септември. Именно за това смятам, че Даниела е един достоен и реално избираем кандидат за народен представител, водейки се от нейните личностни качества, а не само от последните два изборни резултата през миналата и по миналата година, които получихме в нашата община.

От гледна точка на преференциите в самата листа, вотът ще бъде до голяма степен мажоритарен. Ще успеете ли да съберете нужните гласове?

Мисля, че като община сме достатъчно големи като брой гласоподаватели, за да съберем нужния префернциален вот за нея. Очаквам всичко това да намери потвърждение в деня на вота, но при положение, че на президентските избори показахме най-високия изборен резултат в областта като проценти, очаквам сега на парламентарните дори да го удвоим. Даниела Малешкова е поставена под номер 5 в общата листа, но това не е от особено значение, когато е позволено да се работи преференциално.

На миналите парламентарни избори например през 2014-та година Митко Гечев от Велинград който беше доста назад в листата стана депутат с 2611 преференции, а Десислава Костадинова от Пещера с 3023. На базата на тези цифри с нашата кандидатура вярвам, че ние в Септемврийско можем да надскочим този резултат почти двойно, което прави Даниела абсолютен фаворит в надпреварата.

Още повече, че очаквам за нея да гласуват не само в Септемврийска община, но и в други общини. Преди да стана кмет на община Септември знаете, че бях човек от бизнеса с широк спектър от контакти в цялата област, което сега ще ми даде възможност да засвидетелствам и да поема гаранции за Даниела пред всичките тези хора, с които съм имал в миналото взаимоотношения по една или друга линия, искайки тяхната подкрепа за нея.

Изключително е важно за нас тя да намери място в новия парламент по няколко причини. Първо, на мен вече няма да ми се налага да пътувам всеки ден или през ден до София за да прокарвам един или друг проект или казус. Това ще бъде вече нейна задача, а аз ще се концентрирам върху работата си и ще бъда там, където ми е мястото – сред хората в Септемврийско.

Освен това още от сега ние с нея си имаме уговорка. Знаете, че неизбежните ангажименти на депутатите в Народното събрание седмично са по 3 дни. През другото време тя ще си бъде в Септември, до нас, даже и кабинета ще си стои на нейно разположение. Така че да не се губи топлата връзка с населението, каквато я има в момента, а и да продължи да се грижи с обществените мероприятия и културния живот в Общината ни. Смятам, че това ще може да го съчетава, защото всичкия този товар, който е понасяла до момента ми дава увереност, че ще може да понесе и новото бреме, което се очертава на плещите й.

А когато кмет и народен представител работят в тандем резултатите няма как да закъснеят.Призовавам всички наши приятели, поддръжници и симпатизанти да се мобилизират и да не подценяват дори и за миг опонентите, защото виждате те с какви методи действат.

На всяко тяхно внушение трябва смело и показно да се опълчваме като не им мълчим, а им отговаряме с факти и аргументи, защото истината е на наша страна, а както винаги съм казвал тя няма алтернатива. Трябва да се борим за това да се даде на всеки човек нужното спокойствие, сам да си направи избора какъв народен представител иска да ни представлява в парламента – такъв, който да пречи на кмета или друг, който да стои плътно до него и да му помага в начинанията.

Вярвам, че след тези избори резултатът ще бъде още по-убедителен от предходните два, така че да можем да претендираме за много повече неща от това, което сме получавали като позиции до момента. Хората са тези, които определят и решават на кой вярват и от кого какво да очакват – те издигат, те и свалят от власт и за това ние трябва да се водим от очакванията и нагласите на населението, защото както винаги съм казвал – иначе шута и на наше място някой друг. Убеден съм, че докато удовлетворяваме очакванията ще вървим напред и думата ни ще се чува и обратното.

Една птичка пролет не прави, ако каузата, за която се борим от встъпването ни в длъжност е значима и се възприема от хората това ще се види в деня на вота, а не във фейсбук от множеството фалшиви профили, които не пропускат възможност да ни оплюват назависимо дали кореспондира тяхното мнение с темата, по която е дадена статия. Казвал съм го много пъти, казвам го и сега – докато хората са с нас думата ни ще се чува навсякъде по институциите, ако не са с нас – ние ще сме никои.

За това смятам, че трябва да продължаваме да работим, както досега та даже и повече, въпреки тежкото наследство, което тежи на плещите ни. И в никакъв случай, колкото и да ни е тежко в определени моменти никога да не си позволим да се оправдаваме с бивши управления, бивши ръководства и така нататък, защото на хората им е писнало най-вече от хленчещи управленци. За пореден път потвърждавам пред нашите гласоподаватели, че винаги ще гледаме напред и ще се стремим да излизаме от всяка една ситуация, колкото и тежка да е тя.

Какво бихте казали в заключение?

Ще завърша с това, че откакто бях избран за кмет на Общината винаги съм апелирал и съм правил всичко възможно по време на срещите си с хората да давам едни ясни послания. Казвал съм преди президентските избори, по време, а и след тях, че е много важно да бъдем заедно не само на думи, но и в реална обстановка. А това е най-видимо по време на избори.

Тогава си проличава кой те тупа по рамото и ти казва, че е с теб, а после прави неща обратно на това, за което сме апелирали. Целта е била по този начин да имаме тежест пред управляващите, нашият глас да се чува, така че да се случват колкото се може повече добри неща за общината. Пожелавам успех на Даниела и заявявам, че с целия екип ще се раздадем до край за нейния успех, защото той ще е успех за всички ни така, както и тя винаги се е раздавала докрай за каузите, с които сме се нагърбили.