Талант, професионалист, ентусиаст. Човек, символ на живите фолклорни традиции. Ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик” и диригент на самодейния мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов“. Харизматичният Атанас Чолаков гостува на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ в рамките на инициативата на културната институция „Лицата на Пазарджик”.

Днес Ансамбълът е емблема на града, запленил публиката с магията на танца и песента, запазени през времето. Институция и пример за съвременните параметри в съхранението и популяризацията на националното ни духовно богатство. От 1982 година до сега е подготвил и изнесъл над 2 500 концерта в региона, страната и зад граница. За отдадената си мисионерска дейност Атанас Чолаков е награден с орден „ Кирил и Методий” I  степен; награждаван е със Златен печат и Златна книга на Съвета на Европейската и културна общност.

По идея на Атанас Чолаков от 1993 година Пазарджик е домакин на Националния фестивал на професионалните състави. Роденият през 1946 година в Батак творец подчерта с присъщата си скромност, че успехите на Ансамбъла са плод не на негова, а на екипна работа. Началото е поставено с Иван Кочев, Иван Варимезов, Цветанка Варимезова, Иванка Паунова, Цанко Ненков. Чолаков е завършил Пловдивската музикална академия с ректорска награда за отличен успех.

Създаденият от него мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов”  получава грамота и сертификат за високохудожествено ниво в IV Национален конкурс на фолклорните състави, организиран по линия на Юнеско. Чолаков става носител на титлата „Маестро”, а ръководеният  от него оркестър на званието „Представителен”.