Мутри, изпратени да прибират оборудването на доскорошния обувен цех на фирма „Еко скарп“ в град Ветрен за малко не прегазиха кметовете Марин Рачев и Радослав Лютаков. Двамата бяха в първата редица на жива верига от работнички на закрития в септемврийското градче цех.

Час след блокадата на място пристигнаха бус, кран и прицеп. Водачът на буса се опита да избута с бронята си хората, сред които в този момент бяха две длъжностни лица – кметът на Ветрен Радослав Лютаков и общинският кмет на Септември Марин Рачев. „Блъскаха ни, за да ни изплашат и да се махнем”, разказа Лютаков. „Бусът беше до краката ни и аха да ни прегази. Даже Марин Рачев беше изтикан до самата стена, удариха го в крака. След като мина, шофьорът слезе и започна да ни се хили ехидно, сякаш се опитваше да ни предизвика. Толкова бях изненадан, че само успях да го попитам: Що за човек си ти?!”, каза сащисаният Лютаков. Кметът разказа, че макар и за ниски заплати и при ужасни условия, работничките са се трудили до последно. Сградата била занемарена, студена, но не се оплаквали.

„Хората приемат нормално съкращението, но не и вероятността да бъдат лишени от последните си заплати и компенсации. Много от тях са подали жалби до Инспекцията по труда и до омбудсмана. На фирмата са съставени 78 акта заради такива сигнали. Единственият начин хората да защитят изработените си пари обаче е да водят индивидуални граждански дела. Но никой от тях няма пари за съдебни битки”, каза Лютаков, допълвайки, общинския кмет Марин Рачев им е предложил помощ и съдействие, ако тръгнат да съдят работодателя си.

Живата верига, оформена около цеха, стоя неотклонно на място от 8 сутринта до тъмно. Днес мястото отново беше блокирано от жива сила. Протестиращите са с намерение да не се отказват, докато бившите им работодатели не се издължат.