Традиционният карнавал в Ксанти ще се състои утре, съобщиха от местна туристическа агенция. Той съвпада като традиция с кукерските игри на Сирни заговезни в България, но с течение на времето е придобил доста по светски характер. При добро желание бихте могли да го гледате и защо не да се включите в него?

Ксанти е на три часа път от Пазарджик, ако преминете през прохода Маказа. Карнавалното шествие утре ще бъде около обяд.

Ксанти е един от големите градове в Източна Македония и Тракия, попадал в пределите на нашата държава преди края на Втората световна война. Градът е известен с ежегодния фестивал, който се провежда от 1966  год. и продължителността му е в две седмици, в които се провеждат различни културни мероприятия-концерти, филмови и театрални премиери и др.

Кулминация на карнавала е шествието в последния ден/неделя преди началото на Великденските пости/, когато по централните улици преминавт маскираните участници под звуците на музика, а на края шествието приключва с ритуалното изгаряне на образа на Тзаросспазване на стара традиция, тъй като се вярва, че така хората се предпазват от болести.

Цялата многоцветна пъстрота е свързана с желанието на човек рано на пролет да привлече вниманието на боговете и измоли здраве и благоденствие за себе си и за своите близки. Тогава живописното градче се потапя в незабравима празнична атмосфера.

25карнавал 25карнавал1 25карнавалкс