Кандидат – депутати искат да се возят на теснолинейката на организираното пътуване, което ще се състои на връх националния празник 3 март. Тази година личната дата се пада в началото на предизборната кампания за народни представители и всяко публично мероприятие е добър шанс за политиците. Пътуването се организира от Гражданско сдружение „За теснолинейката“ с председател Кристиан Ваклинов и сайта tesnolineikata.com, и има за цел да събуди патриотичните чувства на българи от близо и далеч. Събитието се провежда за втора поредна година, като през миналата събра рекорден брой пасажери.

През 2016 над 230 души от цялата страна изпълниха пуснатите 8 вагона на влакчето и буквално задръстиха централните улици на родопския град Якоруда с присъствието си. Местните хора с радост и сълзи от щастие посрещнаха внушителната група туристи. В края на мероприятието хората категорично заявиха, че искат „догодина пак!” Затова днес ние организираме масовото пътуване отново.

По идея на Лиляна Ублева от Пазарджик, тазгодишният призив за събитието „На 3-ти март: Заедно в теснолинейката II” е всеки, който има народна носия, да я облече и да дойде с нея, освен с трибагреника в ръка!  По време на пътуването ще има няколко изненади за всички гости. По традиция ще вържем мартеница за здраве на всички, уважили влакчето и нашата инициатива, разказа Кристиан Ваклинов.

Пътуването ще се осъществи с влак „Юндола“ в 8:32 часа от гара Септември.

Крайната цел по традиция ще бъде малко познатият ни град Якоруда, сгушен между Родопите и Рила, до който се достига през скалистото Чепинско дефиле, най-високата гара на Балканите, Осморката и двете Шестици по последната теснопътна жп линия у нас.

Между 12:00 и 15:00 ч. ще направим опознавателна разходка със свободно време за кафе и обяд, а после дружно поемаме обратно и в 18:25 часа вълшебството приключва в гара Септември-теснопътна. Нека бъдем заедно в този български ден на едно от най-красивите и български места – Родопа планина и то по най-вълшебния начин – теснолинейката Сепетември – Добринище!
И тази година призоваваме: нека всички майки, бащи, баби, дядовци, лели, чичовци, стринки, деца, младежи, учители, ученици, приятели, двойки, единички и неспоменати да се чувстват поканени.

За пътуващите от Пазарджик:
– Влакът е в 7:51 ч.
За пътуващите от Пловдив:
– Влакът е в 7:15 ч.
За пътуващите от София:
– Влакът е в 6:35 ч.