Симфонично-оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов“ представя на 1 март, сряда, 18.30, Зала „Маестро Георги Атанасов“ истинска наслада за душата. Програмата включва –  Г. Форе – Сюита „Пелеас и Мелизанда“, оп. 80, Дж. Росини – Ария на Дон Базилио от оп. „Севилският бръснар“, „Велко байрактарин“ – българска народна песен и Барух Берлинер – Симфонична поема „Генезис“ за четец и оркестър.

С настоящата концертна програма Симфонично-оперетното дружество „Маестро Георги Атанасов“ символично предшества честването на Трети март – Националния празник на България с присъствието в програмата на две творби –  „Генезис“ („Сътворението на света“) от д-р Барух Берлинер – символ на сътворението, на новото начало на свободната българска държава и народната песен „Велко байрактарин“, обработена от класика на българската църковна и народна музика Петър Динев – символ на саможертвената борба за новото начало в Свободата. Диригент на програмата е Антъни Арморе, а солист – басът Пламен Бейков.

БАРУХ БЕРЛИНЕР е композитор, математик, изследовател, поет и интелектуалец, учил, живял и работил повече от тридесет години в Цюрих. По-късно е поканен за преподавател в Университета в Тел Авив, където се отдава и на задълбочени изследвания върху взаимодействието в музикалната композиция между музикалната тъкан и интерпретацията на словото и езика. Идеята за създаването на симфоничната поема „Генезис“ („Сътворението на света“)  се ражда в Швейцария, а самата творба е създадена в Израел.

Взаимодействието музика-слово е и предизвикателството, което мотивира композитора  да създаде своята симфонична поема „Генезис“ върху фрагменти от книгата „Битие“ на Стария завет – една неповторима компилация между симфоничната музика и експресията на човешкия глас – актьор-четец, който поднася библейския текст на иврит.

Симфоничната поема „Генезис“ („Сътворението на света“) е съставена от седем части. По-късно композиторът представя и симфони-рок версия на своята творба. В подобен стил е и ораторията му „Авраам“ за четец, солисти, хор и оркестър, автор е на камерни инстументални композиции.

25антъни

АНТЪНИ АРМОРЕ е генерален мениджър и директор на импресарска агенция във Виена, но има интереси и опит като симфоничен и оперен диригент и преподавател. Той натрупва много от импресарските си умения по време на годините му като диригент  и музикален директор в САЩ, където  ръководи редица оркестри, включително и камерния оркестър на Портланд. Основател и артистичен директор е на Музикалния фестивал в Нюпорт. По-късно той  работи с оркестри и оперни театри в Европа. За три творчески сезона е асоцииран директор и диригент на Opera Constanta в Румъния. А.Арморе в момента е музикален директор и главен диригент на Симфоничня оркестър на New Europe –  София, България.

25пламен

ПЛАМЕН БЕЙКОВ е завършил е оперно пеене в Кралския колеж за музика – Лондон и е специализирал при знаменития български певец Борис Христов в Рим. Вече десет сезона е солист на Държавна опера-Русе.

Като концертен и кантатно-ораториален изпълнител Пламен Бейков е имал своята изявява в най-авторитетните концертни зали на Испания и Русия –  сцените на Auditorio Nacionai – МадридPalau de la Musica Catalana и Teatro Liceu – Барселона, Зала „Чайковски”, Международния дом на музиката – Москва и Камерната зала на Московската консерватория „Чайковски”, Голямата филхармонична зала – Санкт Петербург, а в началото на 2017 и във Филхармоничната зала в Осака – Япония и др.

През 2016 година Пламен Бейков има и режисьорски дебют с постановката на операта „Човешкият глас“ от Франсис Пуленк.