Ана Гройс, PZdnes.com

С групов лов на хищници в обраслото с храсти поречие на река Чепинска бе направено закриване на ловен сезон 2016-2017 г. от ловната дружинка на село Лозен. Дружинката наброява 29 ловци, всички от септемврийското село. Групата е единствената в района, която няма условия за лов на едър дивеч, затова авджиите разчитат основно на птиците.

Председателят на дружинката Спас Илинов коментира, че изминалия ловен сезон е бил твърде слаб откъм лов на пернати, поради сухата есен и зима в периода на разрешения лов. „Пъдпъдъците въобще не се задържаха в района, нямаше храна. Зайците също за много малко можеше да се ловуват, тъй като са уязвими на болести.

Добре, че яребиците си възстановиха популацията, та си пробвахме мерника“, каза още Илинов и допълни, че за сметка на другите видове, тази година има доста чакали, което също е проблем от своя страна. През тежките месеци с дебела снежна покривка ловците от ЛРД Лозен са изградили хранилки и подсигурили фураж за дивеча.

Освен това преди седмица авджиите закупиха и разселиха 65 фазана. През месец март предстои традиционната таксация/преброяване на животните в ловния район и приключване на всякакви активни мероприятия.

27ловци2 27ловци327ловци1