Стафилококова бактерия /St. aureus/ бе изолирана от пробите на заболелите след хранителното отравяне от миналата седмица, съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик.

Пострадалите след консумация на пилешко с картофи работници са стабилизирани и в добро общо състояние. Първоначално всички са били хоспитализирани в МБАЛ Пазарджик, като изписването на работниците от предприятието за месопреработка в с. Величково ще се извърши поетапно.

При микробиологичното изследване, извършено в лабораторията на РЗИ, от пробите на заболелите след хранителното отравяне бе изолирана стафилококова бактерия /St. aureus/. От всички 32-ма, които не са хоспитализирани, но са консумирали от храната са взети секрети за микробиологично изследване и са разпоредени съответните противоепидимични мерки.

Припомняме, че РЗИ предприе незабавни мерки, след постъпилия сигнал от ОДБХ  за заболели работници от предприятие за месопреработка в с. Величково, които са консумирали храна, доставена от кетърингова фирма. Около 40 работници са имали оплаквания /гадене, повръщане, разстройство/ 2-3 часа след консумацията. Потърсилите лекарска помощ са 20, като 15 от тях са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик АД.