Доброволци от „Реформаторски блок – Глас народен“ – Пазарджик ще подаряват мартеници на жителите на града  по случай Баба Марта. Инициативата ще се проведе в обедните часове на 1 март в центъра на Пазарджик.

Искаме  да даряваме повече усмивки на хората, обясниха идеята си младежите от организацията и допълниха, че мартеницата е символ на мира и любовта, на здравето и щастието. Според поверието в белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения – топлотата, на приятелството и взаимната обич.

Доброволците от „Реформаторски блок-Глас народен“ обещаха, че подарявайки мартениците, освен пожеланията за здраве и късмет, ще разясняват и най-популярната легенда на мартеницата.

Червено-белите украшения идват от времето на хан Аспарух. Едно от преданията е, че той получил дар от сестра си под формата на китка, привързана към крака на лястовица с бял конец. Червената багра била от кръвта на птицата, чийто крак бил наранен от конеца. Птичката пристигнала при хан Аспарух точно на 1 март, откъдето води началото си и традицията на този ден всички българи да си даряват червено-бели мартеници за здраве, щастие и сполука.