Премахване на контакта на пътния полицай с нарушителя на пътя и тотален видеоконтрол на превишението на скоростта;  свързване на всички камери на пътя, за да се отчита осреднената скорост на автомобилите , както и дистанционно потвърждаване на нарушенията от оператор. Това са част от мерките, които  ПП ГЕРБ предвижда за борба с корупцията, съобщи заместник-председателят на партията и шеф на националния предизборен щаб Цветан Цветанов в Пазарджик.

IMG_7842

На кръгла маса на тема обществен ред, сигурност и правосъдие, организирана от ГЕРБ, Цветанов цитира данни на Центъра за изследване на демокрацията, които сочат, че най-големият корупционен натиск е било по времето на кабинета „Орешарски“. Ако това е алтернативата, сами си отговорете трябва ли да отиваме там, изтъкна той.

Зам.-председателят на ГЕРБ  представи три основни акцента от  предизборната  програма на ГЕРБ: миграционната политика (връщане на незаконно преминаващи чужденци и ефективна охрана на границата), противодействие и превенция на конвенционалната престъпност (назначаване на 1000 служители т.г., за да се обезпечи полицейско присъствие; подмяна на целия автопарк, започнала през 2000 г., видеонаблюдение в общините с криминогенен фактор) и противодействие на тероризма, организираната престъпност и корупцията (ефективен обмен на данни за пътниците по въздух, засилване на сътрудничеството с партньорските служби, противодействие на телефонните измами).

IMG_7850

„Размерите на причинените щети на гражданите от ало-измамниците са се увеличили три пъти, на 6 млн. лв. по данни на прокуратурата, а в същото време условните присъди за тези престъпници са 62%. Повярвайте, това не е политика, това е потупване по рамото. Това означава, че ние сами поощряваме тези рецидивисти“, каза Цветан Цветанов.

Цветанов акцентира и върху борбата с противозаконното отнемане на леки автомобили.  „Имаше доста добри автокрадци в Пазарджишка област, които отнемаха противозаконно МПС за 15 секунди. Освен залавянето от МВР, важен е и следващият етап – прокуратурата да внесе обвинение в съда и да има по-високи присъди. Много от автокрадците имат от 8 до 10 досъдебни производства, които се бавят с години“, изтъкна той.

IMG_7845

Цветанов отчете, че освен водачката на листата на ГЕРБ в 13-и МИР в Пазарджик Екатерина Захариева и останалите кандидат-депутати от партията, на срещата присъства и първият в листата на БСП в района Славчо Велков.  Цветанов дори посъветва Велков да уведоми номиниралата го партия БСП, че отдавна България разполага с централна система за пръстови отпечатъци, за да си коригират предизборната програма, в която са заложили изграждането на такава система.

„Освен че е водач на пазарджишката листа, Екатерина Захариева е изключително добре приета не само в съдебната система, но и в цялата Европейска комисия. Най-важното е, че тя никога не е забравяла родното си място и винаги говори за Пазарджик с огромно уважение“, заяви Цветанов.

Екатерина Захариева, която бе министър на правосъдието в кабинета „Борисов 2″, направи преглед на направеното в съдебната реформа:  от промените в Конституцията до двата пакета с изменения в Закона за съдебната власт, които гарантират независимост и безпристрастност на магистратите. Тя спомена и за въведените мерки срещу кражбите на фирми, започналата работа по електронното правосъдие, новата стабилизираща процедура на затруднени предприятия, за да не се стига до фалит, горещ телефон за първична правна помощ.

IMG_7858

„Политическа партия ГЕРБ поема ангажимент с промени в Конституцията да отпадне имунитетът на народните представители, защото всички български граждани трябва да са равни пред закона“, съобщи още Екатерина Захариева.

„Продължаваме борбата с корупцията на всички нива. Много са започналите наказателни производства за такива престъпления и дори Европейската комисия отбеляза в своя доклад, че в последните две години разследването на корупцията бележи висок интензитет. Предвиждаме един орган да проверява доходите и имуществото на хората от високите етажи на властта“, допълни тя.

Водачката на листата на ГЕРБ в Пазарджик допълни, че администрацията вече ще бъде принудена да събира документите, които сега изисква от гражданите. В програмата е заложено и мълчаливото съгласие – ако до две седмици гражданинът или бизнесменът не получи отговор, се приема, че е получил положително решение.  Захариева обеща, ако ГЕРБ се върне на власт, електронното правосъдие да е готово до 2018 г. като една от най-силните антикорупционни мерки.

20избори20117

Предизборната програма на ГЕРБ в сектор „Правосъдие“ предвижва приемане на изцяло готовите промени в Назакателно-процесуален кодекс, който слага край на бавния и формализиран наказателен процес.  „Не може заради едно сгрешено число или дата в обвинителния акт някой да бъде оправдаван.  Връщането на делото на прокурора ще може да се случи само веднъж – в едно разпоредително заседание в началото на процеса. Въвеждаме незабавно задържане на лицата за изтърпяване на ефективни присъди, за да се намали бягството от правосъдие. Делата за корупция по високите етажи ще се разследват от специализирания съд“, изтъкна Захариева.

„Няма как да има просперираща нация, без ефективна и справедлива съдебна система и работеща администрация“, обобщи Захариева.

 Платена публикация!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!