Йорданка ИГНАТОВА, астролог

20йорданка игнатова нова снимка

Всеки месец има два дни, които се свързват с Лунните фази и се наричат екадаши. На санскрит тази дума означава „ единадесет“, защото тези дни се изчисляват по новолунието и пълнолунието. Това са единадесети ден от новолуние и единадесети ден от пълнолуние.

Когато Лунният ден започне след изгрева на Слънцето, тогава се приема дванадесетият ден, но има и дни, които не са подходящи за екадаши и тогава пак се взема дванадесетият ден. Това са дни на пост.

В древните ведически и индийски обичаи тези дни са на особена почит. Тези дни са особено полезни за пречистване на тялото от токсини, настъпва усилено самообновление на клетъчно ниво, като се изхвърлят увредените такива. Настъпва здавословно подобрение. Мислите и емоциите се пречистват. Премахват се последствията от нашите негативни действия в емоционален и физически план. Настъпва духовно освобождаване и просветление.

Космическата енергия на тези дни е много силна и може да унищожи негативната карма, която сме натрупали до сега и ще ни зареди с позитивна енергия за в бъдеще.Аюрведическата медицина също препоръчва да се спазват тези дни екадаши , защото е доказано, че могат да се лекуват много болести. Установено , е че през тези дни тялото ни лесно понася липсата на храна, а концентрацията на мисловно ниво се повишава многократно.

КАКВО СЕ ПРАВИ ПРЕЗ ТЕЗИ ДНИ

Постенето до обяд е пълно, без прием на вода. След обяд вече може да се приема вода. На следващата сутрин след поста се приемат през целият ден само зърнени храни, ядки и плодове. Като със сутришния прием се отправя благодарност към бога. Тези дни са избрани и астрологично, защото е установено, че приема на зърнени храни и изобщо на храна е неблагоприятно. Това са силни дни за детоксикация на организма на физически и духовен аспект.

През тези дни е желателно да се започнете деня с почистване на тялото, медитации, молитви. Екадаши е духовен ден, защото е под влиянието на Луната, единадесети ден след новолуние и единадесети ден след пълнолуние. Трябва да се избягват ниско енергийни емоции като: гняв, раздразнение, завист, омраза, критикарство, егоизъм, конфликти и всякакви напрегнати провокации, защото тези дни са и духовен пост.

Трябва да бъдем добронамерени и позитивно настроени, тези дни усилват волята на човека и балансират духовния и материалния му свят. Ако ги съчетаете с медитативна практика, молитви и благопожелания към хората, то освен на физическо ниво, вие ще се изчистите и на ментално, и на кармично ниво.