Омбудсманът Мая Манолова лично ще издири и ще се срещне с бившите вече собственици на фирма „Еко скарпе”, за да преговаря с тях да изплатят дължимите заплати и обезщетения на 120-те работници от обувния цех във Ветрен. Това стана ясно днес, след като общественият посредник дойде на място по покана на кмета на Община Септември Марин Рачев. Манолова пристигна най-напред в Септември. От там в компанията на Марин Рачев се отправиха към Ветрен за среща с ощетените хора в градчето и директора на Областната инспекция по труда Васил Мезов.

02рачев1

Припомняме, че хората протестират от 23-ти февруари, като всеки ден правят жива верига около цеха в опит да защитят парите, които са заработили до съкращението си през декември. Мая Манолова се казва последната им надежда, след като се разбра, че фирмата е продадена, заедно със задълженията й, на социално слаба жена от Плевен, а в този случай дори Инспекцията по труда е безсилна да помогне. Ако италианските бизнесмени не приемат да дадат дължимите по кодекс пари на 120-те бивши работници, държавата ще приложи цялата строгост на закона, зарече се омбудсманът.

02рачев3

Тя допълни, че ще направи всичко възможно, за да бъдат защитени правата и интересите на служителите. Подадени са заявления, за да може да получат извлечения от ведомостите за това какво им е начислено и не е изплатено. Междувременно адвокатът на кмета Марин Рачев подготви сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, за да може да се предизвика проверка дали е извършено престъпление и ако има, да се вземат съответни мерки. В текста се описва, че е извършена фиктивна сделка по прехвърляне на фирмата, за да се освободят бившите работодатели от дълговете си. От друга страна те не са обявили неплатежоспособност в 30-дневен срок от изпадането им в това положение. Обмислят се и други варианти за намеса в полза на излъганите 120 души, стана ясно днес.

Междувременно кметът на Ветрен Радослав Лютаков съобщи, че само в днешния ден е получил запитване от ръководствата на три фирми за наемане на работа на всичките 120 безработни работници от обувния цех в градчето.