Коалиция Реформаторски блок – Глас народен призоваваме служебния премиер Герджиков да обясни на българската общественост защо не се изплаща увеличението на учителските заплати, за което се взе решение от 43-ото Народно събрание при гласуването на Закона на държавния бюджет за 2017 година. Това заяви водачът на листата на Реформаторски блок-Глас народен Бойка Маринска по повод забавянето на увеличенията на учителските заплати.

Тя обясни, че Реформаторите призовават служебния премиер Герджиков да вкара в дневния ред на Министерския съвет приемане на наредбата за 10% увеличение на учителските заплати, което е влязло в сила на 1 януари 2017 г. Ако това не стане, учителите ще си получат парите чак в края на март или дори още по-късно, обясни Маринска и допълни, че забавянето е резултат от неприетата Наредба за нормиране и заплащане на труда, която Министерство на образованието и науката  трябва да издаде, а МС да утвърди. Вместо Министър Денков да мисли реваншистки ходове единствено за усвояване на парите от Оперативната програма за образование и наука и за центровете за върхови постижения, нека се погрижи за възнагражденията на учителите в системата и да изпълни решението на Народното събрание.

Водачът на листата на Реформаторски блок Бойка Маринска обобщи, че коалиция Реформаторски блок – Глас народен е за националата надпартийна политика за увеличаване заплащането на учителите. Разходите за образование трябва да скочат от 3.6% до 4.5% от БВП и програмата на Реформаторски блок – Глас народен гарантира това. Ние сме и за политически консенсус по темата, така че разходите за образование да нараснат с 1 милиард лева, което устойчиво ще гарантира достойното заплащане на учителския труд и продължаване на дълбоките реформи в сектора образование.

Платена публикация!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!