Ана Гройс, PZdnes.com

Пролет е, температурите се покачват, а в едно с това и желанието да грабнем сака и да поемем нанякъде. Днес ще ви покажем как да изберете правилно дрехите и аксесоарите за най-удобното пътуване! Ще споделим с вас 5 универсални препоръки. Те са полезни за пътуване с различна цел – независимо дали сте във ваканция или на бизнес пътуване, малко приключение, или дълъг, многочасов полет. Спестете си статията, ако мислите, че нямате нужда от тези съвети!

Нека да разгледаме първият и най-практичен елемент от облеклото, от който ще имате нужда по време на пътуването ви.

05код1

Семпли ДЪНКИ, без прекалени декорации – най-добрият ансамбъл за пътешественика. Дънките са облекло на космополитния човек. Това е нещо, което е подходящо да облечете във всяка точка на земното кълбо. Можете да вземете едни основни дънки: малко по-тесни, тип „цигара“  и едни в по-свободен стил. Изберете дънки ушити от качествен деним, съобразени със спецификите на фигурата  и възрастта ви. Продуктът трябва да е добре ушит, хем да не се деформира, а да запазва своята форма, но и панталоните да са гъвкави и удобни. Този плат няма да възпрепятства движението ви и ще се чувствате добре от гледна точка на силни температурни промени и различни атмосферни условия.

ТЕНИСКА – незаменим спътник във формата на дънки туристите. С неутрален, изчистен модел ще изглеждате спокойно и елегантно. Тениската е подходяща за всяка възраст. В нея ще се чувствате комфортно, както по времето на активно пътуване, така и по време на разходките.  Вземете една или няколко фланелки (в зависимост от дълготрайността на пътуването ви), като вземете предвид вашия тип тяло и цвето тип.

Ако искате, можете да сложите в куфара или сака неутрална риза, няколко изразителни аксесоари и вашия любим набор от  бижута. Тази опция е чудесен начин да се преобразите навън, в случай че след пристигането ви чакат за среща или културно събитие.

Какво друго е необходимо по пътя?

Базисна, семпла ЖИЛЕТКА или пък нейния еквивалент в стилната или екстравагантна група. Допълнете я в практичния комплект за пътуване, хем ще ви е по-удобно, но пък и ще ви придаде женствена визия. В транспортните средства, в различните сгради, които ще посетите, или пък ако ви се наложи да изчаквате, имайте предвид, че  често е студено (заради климатизацията), но в „прегръдката“ на жилетка от естествена тъкан винаги ще ви бъде топло и уютно.

Ако знаете предварително, че по пътя ще бъде хладно, облечете си удължен модел, но се  съобразете с фигурата си и нека бъде от лека материя. Ако дестинацията е топла страна,  впоследствие можете да пъхнете жилетката си в чантата и да останете с  първоначалната си визия.

05пътуване

А в каква ЧАНТА? И освен жилетката, какви други полезни неща можем да скрием в нея докато сме на път?

Качествената чанта ще покаже вашия стил, тя трябва да се вписва във визията ви и да функционира като хранилище за най-необходимите неща по време на разходките на нови и непознати места.

05пътуване1

ОБУВКИ. Това е може би една от най-важните части на всяко пътуване и трябва да ви бъде 200% удобно. Колкото по-удобни са обувките ви, толкова по-лесно ще се движите и ще се чувствате уверени и спокойни. Често при пътуване не правим твърде големи преходи, но все пак може да ни се наложи да бързаме,  бързо да се изкачим по стълбите, като в същото време държим в ръцете си тежък багаж.

Най-удобно ще ви бъде ако предпочете маратонки, мокасини или друг тип удобни обувки. Приоритетът е за затворен модел, с добре фиксиран крак и с материи, които позволяват на кожата да диша.

Не избирайте обувки на високи токчета, но и абсолютно плоска подметка също не е препоръчителна (това е неестествена позиция на крака). Изберете обувки с подметки, които ще са удобни и ще носите с облекчение на краката си. Опитните пътешественици дори избират ортопедични обувки или стелки. И накрая все пак нека обувките ви пасват на стила и цветовете на дрехите ви.

 Остават само няколко щриха!

Обърнете внимание на тоновете, в които ще сте облечени. Бъдете практични! Пътуването често включва мръсотия, отпечатъци по гънките на дрехите, така че не се обличайте „парадно“ и в твърде светли тонове. Това би било неуместно.

По-добре е да бъдете с качествени неща от трикотаж и други естествени материали. Такива тъкани позволяват на кожата да диша по време на натоварен ден. Преди да финализирате ансамбъла за път, уверете се, че всичките ви движения са свободни (повдигане на ръцете, сядане, навеждане) и можете да ги правите лесно т.е. движенията ви не се ограничават от дрехите.

Тръгнете с доказани обувки. Чифтът обувки, с който ще тръгнете да пътешествате не трябва да бъде напълно нов, дори ако това са маратонки. Обувките трябва да са лесни за събуване и обуване.

Избягвайте „крещящи“ цветове. Например, печати или картинки върху тениските, щампи, изобразяващи флаговете или религиозни символи. Те могат да са в противовес с културата на жителите на другата държава, и дори да са обидни за тях. Това просто е предпазна мярка, която значително ще улесни пътуването ви.