Визитка:

Йордан Младенов е роден в гр. Пещера на 9 май 1979 г. Завършил е Аграрен университет – Пловдив със специалност „Агроинженерство” и Технически университет – Габрово със специалност „Стопанско управление”. От 2003 г. до 2013 г. е председател на Управителния съвет на Бизнес център – Пещера, с основна дейност разработване и кандидатстване по европейски проекти за ускоряване на местното икономическо развитие и провеждане на обучения. Бил е регионален координатор по проект 100 за създаване на конкурентноспособни стартиращи фирми. През годините е партньор по редица социални и икономически проекти. Мениджър в частна фирма.

Той е втори в листата на „БСП за България“.

Г-н Младенов, какво ви мотивира да се кандидатирате за народен представител? 

Неведнъж съм казвал, че човек трябва да има кураж и отговорност, за да се бори за идеите в полза на другите хора. Работата ми винаги е била свързана с проблемите и развитието на местната общност, имам достатъчно натрупан опит и познания, които могат да бъдат полезни и отговорностите никога не са ме плашили. Искам нашата област Пазарджик и нашата България да са по-добро място за живеене, заедно да променим нещата, така че тук да има надежда и перспективи и мисля, че това е обща кауза, за която си струва да работя с цялата си енергия и всеотдайност. Отвори се една голяма пропаст между народните представители и хората, които ги избират и знам, че времето е дефицитно на доверие, но аз съм достатъчно открит и съм доказал, че с името си и действията си стоя зад всяка дума, която давам.

Всички сме наясно, че предизборните програми са само макрорамка, не винаги те се изпълват с конкретика по време на мандата, ако БСП трябва да управлява, в каква степен вашата програма ще се изпълни?

През последните години България страда от липса на визионери, от хора куражлии, които наистина да правят реформи, да задават нов път, по който да вървим. Хората не се интересуват от микро или макро рамки, не искат да слушат празни или гръмки обещания, искат промяна. Не може ГЕРБ да излизат по време на избори с доктрини колко е важно образованието, а в същото време да са го съсипали с калпав закон. Или да обещават на учителите двойно увеличение на заплатите, а преди изборите и 10% им се струваха много. Те са в управлението на България от 2009 г. насам. От първия ден единственото, което правят е да ни хранят с думи. От това се умориха хората и искат нови лидери, които да им върнат националното и човешкото достойнство. Ние се вслушахме в този глас, началото беше поставено с победата на Румен Радев и Илияна Йотова и този път трябва да бъде продължен. Затова предлагаме един национален план за България, план, който да спре пагубната за държавата политика и не можем да отстъпваме от този план. Ще се борим за всяка стъпка, предвидена в него, за да излезем най-после от блатото. Когато се срещам с хората, аз обяснявам и казвам конкретни неща, които ние имаме силата и волята да променим.

Кои са моментите в програмата, които лично за вас са най-важни?

Кои са най-важните неща? Които заедно всички искаме – децата ни да остават в България, работата ни да бъде платена така, че да не живеем на и под прага на бедността, да можем да разчитаме на здраве, без да даваме пръстови отпечатъци, сякаш сме арестувани, съдебната система да работи според законите на справедливостта, а незаконно забогателите да отидат там, където им е мястото. Време е да закрием паралелната държава, в която живяхме толкова много години и в която мафията и корупцията поглъщаше милиарди, вместо да постъпват за здраве и образование, за заплати и пенсии. Ние няма повече да допуснем ГЕРБ да твърдят, че няма корупция. Защото всички знаем, че има. Ако изтичането на този финансов ресурс спре и с повече средства от силна икономика и производство, ще има пари за важните неща, които всички искаме. Ние не обещаваме реки от масло и мед и нови месии, а предлагаме държавна грижа за българската икономика, за земеделието, образование, което гарантира грамотност, здравна система, до която всеки българин да има достъп и сигурност.

Ясно е, че БСП има твърд електорат, който несъмнено ще я подкрепи, но има голяма част от хора, които са аполитични или не биха отишли на предизборна среща, как ще ги накарате да посегнат към вашата бюлетина? Защо хората трябва да гласуват на тези избори, след като санкциите за негласуване вече са отменени?

Всеки човек, който иска нещо да се случи в България, нещо да се промени, трябва да гласува, защото това е негово конституционно право. Вотът е начин да избереш определени идеи, които според теб, са най-добри за бъдещето на всички ни.

Нашата основна цел е да мотивираме, колкото се може повече хора да изразят това свое право. Ние от „БСП за България“ не търсим гласове, ние търсим доверие и се надявам, че ще го заслужим. С националния план, който предлагаме. С хората в листата, които са професионалисти в своята област, личности, които са познати в обществото и на тях може да се вярва. Всички трябва да сме наясно, че държим бъдещето в ръцете си и в тази битка сме заедно, време е да започнем да произвеждаме възможности за нормален живот.

Има ли смисъл от преференциите? 

Преференцията в настоящия момент има силата на мажоритарен избор, чрез нея избираме личност в листата, която най-много одобряваме. Всички имаме възможност да изберем някой, който добре познаваме, който се е доказал, на който може да имаме доверие и на който да поискаме отговорност. Преференцията дава шанс в листата да бъдат включени много хора, а избирателят да определи кои от тях иска да изпрати в Парламента.

Платена публикация!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!