Писателят сатирик Георги Спасов е най-новият носител на Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“, която бе връчена тази вечер в една от залите на ХГ“Станислав Доспевски“ в Пазарджик. Графикът Славчо Славчев пък, получи наградата за карикатура. В съпътстващия конкурс бяха отличени Александър Йотов и Иван Игнатов.

Призът се връчва за цялостно творчество и принос в съответния жанр. В тазгодишното издание на конкурса имаше 11 номинации. Пет от предложенията бяха за Георги К. Спасов – от Съюза на българските писатели, Академията за европейска култура, Издателство „Литературен форум“, Дружеството на пазарджишките писатели и Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик.

Дружеството на пазарджишките писатели бе предложило Александър Йотов. Вестник „Стършел“ номинира известния хуморист Румен Белчев, а Дома на хумора и сатирата – Христо Стоянов. Калин Калинов е изборът на Сдружение“ Литературно общество“ – Варна, Виктор Самуилов – на Сдружението на писателите в Пазарджик. Единствената дама – Ирина Александрова, бе предложена от Съюза на свободните писатели.

07Георги Спасов2

07Иван Игнатов

07сашо йотов 07Славчо Славчев 1

 

Историята на наградата

Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“ е учредена от Община Пазарджик през 2002 г. Връчва се през три години в три раздела: хумористична проза, хумористична поезия и карикатура, на 7 март – рождения ден на Райко Алексиев. Присъжда се само на български автори и по изключение на чуждестранни – за особени заслуги към българистиката. Досегашните лауреати са Радой Ралин и Марко Ганчев (2002), Йордан Попов (2005), Васил Сотиров и Михаил Вешим (2008), Мирон Иванов (2011, посмъртно) и Георги Мишев (2014).