Хари ХАРАЛАМБИЕВ
Дарителството е интимен акт и белег за човешко съвършенство. То е като военна храброст, защото не допуска лицемерие.

Искам да изразя възторга си от жеста на Никола Манев – богонравния. Тридесет великолепни картини вече са притежание на Пазарджик и в близко време нашите съграждани ще имат възможност да се потопят в изкуството на художника.

С д-р Панайот Ляков неведнъж сме писали за изкуството на Манев, което никъде другаде в България не е получавало такова признание и възторг, както в галерия „Огнян Боев“.

Огнян е чудесен галерист, работяга, а не чиновник. Днес и сега той е превърнал своята галерия в обител на живописта. Той знае, че няма по-страшно от уморения галерист. За своята кауза е привлякъл едни от най-значимите съвременни живописци: Стоян Цанев, Милко Божков, Михаил Лалов, Христо Йотов, Иван Стратиев, Васил Стоев, Мая Горова, Николай Алексиев, Стоимен Стоилов, Долорес Дилова и неколцина още.

07Nikola-Manev

Тази галерия върна на хората духовния смисъл, духовните тревоги, възбуди ги за пълноценен духовен живот.

Подбирайки картините-дарения с Ляков и Боев, стигнах до извода, че изкуството на Манев ни разкрива познания за човешкия дух. В него не ще срещнете лениво самодоволство. То е белязано от талантливо вдъхновение. Внушава ни, че живописта е невъзможна без талант и естетическа позиция.

Лично аз, гледайки сътвореното от Манев, чувствам акцентите на една голяма култура и безспорен талант, на личност, обладаваща естетически вкус. Художникът ни привлича и интригува, стъписва и изненадва.

И затова смея да твърдя, познавайки отблизо Манев, че той дава повече, отколкото взема от живота. Той е живописец, който рисува мечтите си с неподозирана нежност.

Манев е част от личностите на духовния живот на България, защото е обречен на талантливото отдаване докрай на живописта. За него тя не е занаят, а съдба.

Сполай ти, маестро! И дълбок поклон за човешкия ти жест!