През месец октомври  2016 година Община Велинград спечели приз „Екообщина” в категория „Устойчива мобилност”.  В тази връзка Рено Нисан България предоставиха на Общината електрически автомобил „Рено” за ползване в срок от  15 дни.

Цените на същото возило във Франция тръгват от 15 700 евро след приспадане на държавната субсидия от 5000 евро. Във Великобритания „Рено Зои“ ще се продава за минимум 13 650 лири (около 16 450 евро), като финансовата помощ е в размер на 4333 лири. Без данъчни отстъпки, в Швейцария френският електромобил ще струва поне 22 800 франка (почти 19 000 евро).

Една от причините електромобилите на „Рено“ да са сравнително евтини е фактът, че в тяхната стойност не е включена себестойността на батериите – един от най-скъпите компоненти на колите на ток. Те си остават собственост на компанията, като се заменят безплатно при проблем и се ползват срещу месечна такса. При „Зои“ за наема на акумулаторите ще се плащат минимум 79 евро при подписване на тригодишен договор с уговорката, че ще се изминават до 12 500 километра годишно.

Електромобил с 60 патента

От „Рено“ без капка скромност отбелязват, че техния модел „Зои“ е използва всички най-съвременни технологии за производство на електромобили. В колата могат да се видят шест компонента, вграждани за първи път в автомобил на ток, а общо в него има 60 компонента, защитени с патент.