Първият в историята на Пазарджик благотворителен бал ще се състои на 21 март, в ресторант „Форум“. Средствата събрани по време на благотворителния търг ще бъдат предоставени на майките на деца с увреждания от Сдружение „Подай ръка и подкрепи!“.

Към момента с произведения на изкуството и лични вещи ще участват над двадесет видни личности от Пазарджик и страната.  Условно сме ги разделили на три групи, разказа журналистката Снежана Гумнерова, която е поела организацията на проявата. В първата от тях попадат хора на изкуството от града като художничката Валентина Банева, графикът Славчо Славчев, Георги Шикеров. Във втората група са пазарджиклии, които не живеят в Пазарджик, но са емоционално привързани към града си като журналистката Тина Ивайлова, политологът Емил Кошлуков, дизайнерката, която живее в Лондон – Иванка Христова. Третата група включва хора, които не са от Пазарджик, но са приели да участват в събитието, като дарят свои вещи – актрисите от откраднат живот Йоана Буковска и Радина Думанян, Христо Калоферов и звездата на „Денсинг старс“ – Георги Ганев. Със свои вещи и лично присъствие ще почете събитието и пазарджишката състезателка по художествена гимнастика Ренета Камберова.

Благотворителният бал включва и продажба на покани, които са на стойност от петдесет лева. Получените от тях средства също ще бъдат дарени на Сдружението. Към момента в него членуват единадесет майки на деца страдащи от шизофрения, аутизъм, сънна апнея и церебрална парализа.

Държавата няма отношение към този вид заболявания, частично лечението им се покрива от здравната каса, но грижата за страдащите деца е ежедневна и непрекъсната. За да ги отгледат, майките трябва да се откажат от собствена кариера, тъй като в нито една детска градина или училище не приемат деца с тези заболявания.

Не искаме да будим съжалението на хората, а търсим тяхната добронамерена помощ – заяви председателката на Сдружението – Кръстана Кълвачева. Лечението на голяма част от децата в Сдружението поглъща почти целия семеен бюджет и цяло чудо да оцелееш по този начин. Ако добрите хора не ни помагат, нашата задача става още по-трудна, подчерта тя.

Нито една партия не е поставила на дневен ред проблемите на хората с увреждания в своята програма, подчерта Кръстана Кълвачева. Въпреки проведените вече четири протеста, от страна на държавата не е търсен начин, да се реши проблемът на тази социална група от хора, която буквално изнемогва под тежестта на болестите от една страна и недоимъка от друга. Надяваме се следващото правителство да вземе отношение по нашия въпрос, подчерта Кълвачева.