Пазарджик се правърна в море от цветя за празника на жената – 8 март. Всеки втори мъж по улицата носи цветя, но не всеки ги е предназначил за собствената си съпруга. Най-оживените места днес са цветарските щандове на пазара и почти цялото „Мехкеме“ и продължението от Колоната към МОЛ-а.

IMG_8099

Най-евтиният вариант за подарък са игликите, които масово се предлагат по левче за бройка. По два лева струва стрък лале, а розата по традиция варира от 5 до 7 лева. Най-скъпа е роза „Негра“, тъмно червена и много уханна. Миналата година в къща за цветя „Орхидея“ имаше поръчка за огромен букет от сто рози, тази година обаче все още не се е появил мераклия да зарадва по този начин любимата си. Най-търсени в цветарския магазин са саксийните растения – орхидеи, гуцмания, както и различни разновидности на циклами, зюмбюли.

IMG_8100

Готовите букети се купуват от бързащите, а тези, които имат време предпочитат сами да посочат какво да им бъде загърнато в целуфан. Букетите струват от 10 до 50 лв. в цветарските магазини, а на пазара най-скъпите са до тридесет лева.

Проблемът е, че трябва да купя на колежките в работата, на жена ми, на майка ми, на тъщата и на дъщеря ми и това е направо разорително за семейния бюджет, споделя делови мъж, който избира цветя в магазина. На колежките е взел по една роза, а за близките по три. За тези пари, щях да заведа семейството на ресторант, но какво да се прави – осми март е веднъж в годината.

Смей да не купиш, додава друг представител на по-силния пол, който се е запасил с фрезии. Тези са за колежките, а за жена ми ще купя, по-късно, разказва той. Доверява, че ще и направи и подарък, но не уточнява какъв.