В месеца на жената „Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик инициира кампания за набиране на средства за подвижен ехограф под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов.

Кампанията днес подкрепи и Екатерина Захариева – бивш Министър на правосъдието и Гинче Караминова, която има огромен принос за делегиране дейността на сдружението. На международния ден на жената те посетиха Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания, поднесоха на всички присъстващи потребители цветя и отпразнувахме заедно 8 – ми март.

Ехографът е на разположение на жителите на Пазарджик и региона от 31 октомври 2016 г., като до края на годината се прегледаха малко над 1000 жени. На две от тях Д-р Благова откри рак на гърдата. Проследяват се тринадест жени с открита патология. Към момента ехографът е на разположение на работещи жени в Пазарджик и други общини в областта, читалища, учреждения, учебни заведения, детски градини, цехове, фирми. Целта е да се скъси разстоянието на работното място между лекар и пациент. Такава мащабна кампания за превенция на коварното заболяване не е провеждана до сега в България и благодарение на подкрепата на Кмета на Община Пазарджик  Тодор Попов ехографът стига до всички желаещи. Най-първо направиха своя преглед дамите в Обшината. След техния преимер ги последваха дамите в читалищата в с. Юнаците и с. Величково. Поради завишения процент на новооткрита патология прегледите с подвижния ехограф продължават. Ехографът може да стигне със служебния автомобил на сдржението до всички населени места и учреждения, където ни поканят да отидем и има желаещи да се прегледат на място, след което ще бъде върнат във Варна.

Целта ни е да подсетим всеки, който не е направил своя профилактичен преглед да не чака утре, а да го направи сега и целогодишно да мисли за здравето си. Минута преглед може да спаси живот. Сдружението ни е едно от първите в България в провеждането на скрининг и инициира ежегодни такива кампании, образователни инициативи и др.

В тази връзка се оказва, че подвижен ехограф ни е нужен за профилактика на рака на гърдата на жени, които са и трудно подвижни, в отдалечени кътчета на региона и достъпа им до медицински услуги е ограничен. Днешните ни гости приветстваха идеята за закупуване на собствен ехограф на сдружението и изказаха мнение, че такъв е необходим за осъществяване на целите и дейностите му.