Неправилно паркиран мерцедес на ул. „Иван Вазов“ в центъра бе вдигнат от репатриращия автомобил в присъствие на двама служители на „Пътна полиция“. Возилото се втъкнало на безплатно за спиране място, но препречва движението към пешеходната зона към Градската градина. Колата е била оставена там още сутринта, а сигналът за нарушението е бил подаден от пешеходка с детска количка.

За първи път виждам да вдигат мерцедес, коментира минувач. Друг път все возят някакви стари коли.

Вдигали сме и луксозни, и по-обикновени споделиха служителите на фирмата за репатриране. За нас няма значение каква е колата, просто събираме тези, които нарушават правилата и наредбите. В случая тук има две паркоместа, които са били заети, но собственикът на тази кола е решил, че може да паркира на това място, което служи за преминаване на хора, велосипедисти, инвалиди и майки с колички. Първият сигнал пристигна от жители на блока, които се оплакаха, че не могат да се проврат от коли пред входа си. В близост има и сгради в строеж, които ползват различна техника, за нея също няма достъп.

Мнението на пазарджиклии е, че напоследък изключително много водачи прекрачват рамките на закона и търсят всевъзможни начини, за да не плащат за „Синя зона“. Едно от местата, където мнозина оставят колите си е паркингът на „Билла“, където престоят е безплатен за час и половина, но само ако пазаруваш в магазина.

Друго място са стоянките за такситата, където също има наплив и от „цивилни“ автомобили. Трети вариант са тротоарите, особено в малките улички около центъра. Там гъмжи от желаещи за безплатен паркинг, разказаха живущи на преките около местата, където паркирането е платено.

Стига се до там, че за паркинг се ползват и места в сърцето на пешеходната зона.

IMG_8102IMG_8103IMG_8105