Болниците не трябва да са търговски, а социални храмове, заявиха днес лекарите от МБАЛ „Пазарджик“ АД при срещата си с кандидатите за народни представители от Коалиция „БСП за България“.

Разговорът премина при огромен интерес от страна на медиците, които поставиха проблемите, спъващи работата им.

Като най-остър бе откроен проблемът с кадрите и то не само на лекарските, а и на медицинските сестри, чието натоварване също е изключително голямо.

Водачът на листата Славчо Велков представи накратко кандидатите за народни представители и раздела здравеопазване в предизборната платформа на Коалиция „БСП за България“. Той подчерта, че в нея е предвидено приемане на законови нормативи за подписване на предварителни договори с обучаващите се по медицина по държавна поръчка, които след завършване на образованието си и специализацията си да работят в България за период от 50% от времето, платено за обучението им. Същата мярка ще се приложи и за обучението на стоматолози, медицински сестри, акушерки и лаборанти.

Йордан Младенов, втори в листата и председател на Областния съвет на БСП, допълни, че се работи по идеята за откриване на колеж за медицински сестри в Пазарджик.

Медиците поставиха и въпроси за унизителното заплащане в държавните болници, за оплюването на българския лекар и посегателството над него. Ако това не спре, след 10 години няма да има кой да работи за българското здравеопазване, прогнозираха те.

„Държавата не само може, а е длъжна да подпомага  стопанисването на своята собственост. Категорично съм против търговията в храмовете на здравеопазването, търговията и медицината са несъвместими“, подчерта водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ Славчо Велков.

Той посочи, че платформата на коалицията предвижда безплатно медицинско обслужване на здравноосигурените лица, премахване на скритите форми на допълнително заплащане, стартова заплата от три минимални работни заплати за специалисти с образователен ценз магистър, а за образователен ценз бакалавър не по-малко от две.

Платена публикация!

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

10бсп10март2