Скандалт между кандидат – депутатите на БСП и ГЕРБ – Елена Йончева и Бойко Борисов взе завой към Пазарджик, от където е Данка Панчова, отвлечена преди време от сомалийски пирати, докато изпълнявала мисията си в хуманитарната организация „Акция срещу глада“. Инциденът с нея стана през 2009 г.

Чрез пресцентъра на социалистическата партия Йончева обяви, че ще заведе дело за клевета срещу бившия премиер и за целта призова „българските адвокати, които не се страхуват от Бойко Борисов, да се свържат с нея“. Поводът за реакцията на Йончева са думите, изречени от Борисов: „Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева“. А до тази негова реплика се стигна след сутрешното участие на журналистката в предизборно студио по Нова тв, където тя разви тезата за кражби на ГЕРБ при изграждането на оградата с Турция и санирането. В отговор Борисов даде пример как не друг, а кандидат за депутат от БСП в Хасково участва в санирането.

Йончева продължава да твърди, че Борисов лъже, а той продължава да отрича, че е подвел общественото мнение. От дума на дума, стана ясно, че има едни фактури за около 2 млн. лв., които правителството на ГЕРБ трябвало да плати заради Йончева. В скандала се намеси и ексшефката на БНТ – Уляна Пръмова, която заяви, че не са плащани пари за репортажи и пътувания на Елена Йончева.

Така се стигна до Данка Панчова.

Данка Панчова бе заложница девет месеца в Сомалия и се прибра в София през 2010 г., след като за кратко престоя в Париж при освобождаването й. След пристигането си на аерогара София тя заяви, че е щастлива, че се завръща в България, след като е прекарала най-тежките девет месеца в живота си. Пред журналисти тя обяви, че се надява да бъде оставена да си почине. Тя беше посрещната на правителствения ВИП от министъра на външните работи Румяна Желева. Министър Желева отказа да коментира, дали България е участвала финансово в плащането на откупа за освобождаване на заложниците.

Елена Йончева бе набедена през 2013 г. от Ивайло Московски за държавни харчове, точно по повод на Сомалия.

Тогава тя разказа в профила си във facebook, че в Сомалия през 2009 г. е имало два случая на освободени български граждани, взети за заложници от сомалийски ислямисти и пирати. В едния случай, Данка Панчова, с още петима души от френската неправителствена организация „Действия срещу глада“, е отвлечена на 4 ноември 2008 и освободена след 9 месеца, през август 2009 г. Френското правителство решило случая. Вторият е свързан с отвличането на кораба „Маласпина Касъл“ с 16 български моряци на борда. Корабът беше похитен на 6 април 2009 г. от водите на Аденския залив и освободен на 9 май 2009 г.

„Нашият телевизионен екип, който беше в Сомалия през април – май 2009 г., не е бил отвличан, поради което никой не е трябвало да плаща откуп. Информацията, дадена от г-н Московски, че България е платила милиони (не става ясно на мен или заради мен на Франция) по повод нашия „престой“ в Сомалия е нелепа и ако не се извини публично, ще го съдя. Но не това е важното в случая. Тези приказки на бившия министър пораждат един друг изключително сериозен въпрос. Ако страната ни действително е платила милиони, които, ако е истина, трябва да са били за откуп, екс министърът не изнася ли държавна тайна? Няма държава, която да каже, че плаща откуп за отвлечени свои граждани. Публичното оповестяване на подобен факт дава мотив за бъдещи отвличания на нейните граждани навсякъде по света. Нещо повече – господин Московски казва, че страната ни е платила милиони на Франция. Изнася ли господин Московски държавна тайна на Република България? Има ли право да дава информация, която засяга държавната тайна на друга държава? Защо го прави?“, посочи тогава Йончева.

В случая обаче не е ясно дали Борисов има предвид същото пътуване или нещо друго, а той отказа да направи уточнения с аргумента държавна тайна. По-късно следобед той написа отново във facebook: „Разбрах, че Елена Йончева ще ме съди за клевета. С удоволствие ще участвам в този процес.“

Това не е платена публикация, но купуването и продаването на гласове все още е престъпление!