За втора поредна година кметът на Общината Марин Рачев изпълнява поетия личен ангажимент към ловците и риболовците от Септември.

13каленик1

 

Рачев осигури , които дружинката разсели по водоемите край река Марица. В понеделник кмета ще внесе в Общинския съвет предложение част от водоемите да се предоставят на сдружението за 10 годишен период, за стопанисване и управление. Рачев ще подсигури и бюджет за подвижна охрана, с цел да се контролират общо приетите правила на риболов.

След изграждането на парк „Марица”, днес съвместно с всички дошли на зарибяването бе решено в първите три водоема да не се лови целогодишно риба, в 4-ти и 5-ти да се лови от откриването на риболова през юни до края на септември, като рибата хваната в тези водоеми ще се връща обратно след улавянето й. В 6-ти, 7-ми и 8-ми, където днес основно беше пуснат зарибителен материал ще се лови на свободен принцип, като се спазват вътрешните правила приети от сдружението.

Всичко това се прави с цел да се въведе ред и контрол при опазването и стопанисването на рибарниците за да се възроди това, което беше през дълечните вече 80 години на миналия век. Идеята на кмета е освен възраждане на риболова да се изгради и фазанария. Условията за дивата патица вече може да се каже, че са повече от прекрасни. Като доказателство за това са над 50 двойки, които снасят и се размножават по естествен път в тази зона.

Екипът ни видя, че продължава и залесяването с дървета в зоната около рибарниците, което започна още от миналата година. През изтеклата година са изградени множество пътища около водоемите и целта е те да се превърнат в един последващ момент във велоалеи. В зоната покрай 4-ти, 3-ти и 2-ри рибарник, както и около първия пък ще се изградят беседки с места за палене на огън, както и множество пейки около водоемите, обясни днес идеите си пред ловците и риболовците от Септемврийско кмета.