Предизвикателствата пред бъдещите председателства на България и Румъния на Съвета на ЕС обсъдиха на среща вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Румъния Йон Гъля. България и Румъния ще председателстват Съвета в много сложни времена, в които ще се вземат важни решения за бъдещето на ЕС, заяви вицепрезидентът. Основните теми, по които ще се работи в този период, са обща политика за мигрантите и бежанците, Брекзит, социално-икономическа и външна политика, както и голямата тема за развитието на европейския проект, каза Илияна Йотова.

България е ключов партньор на Румъния и е много важно двете страни да имат добър и структуриран диалог по основните европейски въпроси, заяви посланик Йон Гъля. Брекзит е тема, която ще бъде важна в дневния ред и на двете председателства, нашата позиция за преговорите е за обединена и последователна политика, допълни дипломатът. Сред обсъжданите теми бе и тази за запазване правата на българските и румънските граждани, живеещи във Великобритания.

„Сценариите, заложени в Бялата книга за бъдещето на Европа, задълбочават разделението, вместо да се противопоставят на двойните стандарти“, заяви вицепрезидентът и посочи като пример Шенген. „В тези сценарии няма тази Европа, за която основателите мечтаеха, има обща финансова политика, но не и обща икономика“, добави Илияна Йотова. Според вицепрезидента планът „Юнкер“ трябва да бъде допълваща политика в ЕС, а не да сменя цялостната визия на Съюза за сближаване на регионите. Най-сериозният сигнал за бъдещето на Европа ще бъде работата по многогодишната финансова рамка, ако има разделение на център и периферия чрез финансови лостове, това вече е Европа на две скорости, посочи вицепрезидентът. България и Румъния трябва да бъдат особено внимателни при формирането на бюджета на ЕС, каза още Илияна Йотова.