Двудневен поход в района на връх Белмекен, в Рила проведоха планинарите от ТД „Незабравка“ – град Септември. Участие взеха 25 туристи от Септември, Пазарджик и Пловдив. Изходен пункт за маршрута бе хижа Куртово, разположена на 1 860 м. надморска височина, в едноименната местност, където туристите пренощуваха. Идеята на планинарите е бе да направят преход от хижа Куртово до Спортното градче и от там към връх Белмекен – коментира водача на групата Евгени Попов.

Той разказа още, че с пристигането в района, поривите на вятъра станали много силни, а на места навяванията край пътя достигнали над 2 метра височина. Заради неподходящите метеорологични условия, групата от 25 туристи стигнала до спортния комплекс с автомобилите си, след което поели по коритото на река „Ръжавица“ в западна посока. “На места старият и ново навят сняг стигаше до около метър и затова се върнахме обратно, решихме да не рискуваме – допълва Попов. В района на Контра стената на язовир Белмекен направихме снимки за спомен. Отдавна водите на язовира не са били толкова малко, много под критичното. Тези, които ще поемат по този път да бъдат готови за зимни екстремни условия, а ако има възможност да го отложат за по-късно.“- категоричен е опитният планинар.

Вечерта в хижа Куртово на импровизирано тържество секретарят на дружеството връчи скромни подаръци на дамите участнички в похода по повод настъпващата пролет и празника на жената. Както подобава при такива моменти бе разрязана и празнична торта. На следващия ден групата се отправи към село Юндола, от където предприе преход до местността „Пашови скали“, от където се открива невероятна гледка към населените места в Централни Родопи.

По време на двудневния престой, в района на връх Белмекен планинарите от ТД „Незабравка“ обсъдиха маршрута за предстоящото десет дневно екскурзионно летуване в Пирин, което стартира на 22 юли. Обсъдена бе и кандидатурата на дружеството за делегат на предстоящия 50-ти редовен конгрес на БТС, който ще се проведе на 22 април 2017 г. в Банкя.