Кметът на септемврийското село Бошуля Любен Христосков изненадващо хвърли оставка. В заявление до Общински съвет – Септември 58-годишният Христосков казва, че с решение на ВАС е възстановен на работа в системата на МВР и ще продължи именно там кариерата си. „Не искам да коментирам нищо. Каквото имам да кажа съм го написал в заявлението си до Общинския съвет. Доволен съм, че след 27 години правдата възтържествува. Това е”, заяви пред наш репортер бошулския кмет преди да ни пожелае лек ден.

Случаят освен, че е крайно екзотичен е и много любопитен, а навярно е и без прецедент в държавата, тъй като управленец 4-ти мандат се отказва доброволно от кметуване за да се върне на работа като полицай на терен.

Като старшина в КАТ – Пазарджик Любен Христосков е напуснал системата през 1990-та година, след заповед за освобождаване на тогавашния директор на РДВР – Пазарджик. Чудно как едва сега, 27 години по-късно е възстановен на работа. Наш репортер научи, че преди няколко дни кметът споделил пред близки, че преди 3 години е започнал дело да бъде възстановен, тъй като знаел, че е бил неправомерно освободен от МВР в далечната 1990-та година, когато е бил едва 31 годишен.

Справка показва, че действително през 2015-та Апелативния съд отхвърля жалбата на Христосков, но на последна инстанция ВАС решава обратното и сега по закона на МВР той трябва да бъде върнат на работа на същата длъжност или на подобна, подходяща за неговата възраст.

Само времето ще покаже дали сега Христосков ще претендира за изплащане на всичките заплати, които е пропуснал да вземе като полицай, неполучени през тези 27 години, със съответното обезщетение и след това като се пенсионира с първа категория труд(защото е дългогодишен служител на МВР), дали ще атакува отново кметския пост в селото. Той не еднократно е заявявал, че си е поставил като граница поне 5 мандата.

По процедура в 3 дневен срок председателят на Общински съвет – Септември трябва да изпрати заявлението на Любен Христосков с приложеното съдебно решение към ОИК – Септември, от където ще прекратят правомощията му на кмет. След това старейшините в Септември ще трябва да назначат временен наместник до произвеждане на нови избори за кмет на Бошуля.