„Аз отговарям за съдебната реформа в ГЕРБ, и виждам две прилики със здравеопазването – парите непрекъснато се увеличават, а всички стават все по-недоволни.  Мерилото за доброто управление на едно здравно заведение трябва да е качеството на лечението, а пациентът да е в центъра  – каза Екатерина Захариева, водач на листата на ПП ГЕРБ в Пазарджик, на кръгла маса в областния град. –  Това няма как да се случи, ако гледаме само търговските резултати. Най-важните са лекарите, защото може да имаме много добра техника, но е важно кой работи с нея. Ние ще работим и за идеята на д-р Мария Гюлеметова за откриването на медицински колеж за медицински сестри.“

Събитието препълни конферентната зала на хотел „Хебър“ с директори на частни и държавни болнични заведения от цялата област, медицински специалисти от доболничната и болничната помощ.

16катя1

Съорганизатор на кръглата маса е анестезиологът д-р Стоил Апостолов, кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ в Пазарджик и управител на две лечебни заведения. Той и колегите му от листата начело с водачката Екатерина Захариева също присъстваха на кръглата маса заедно с областния координатор на ГЕРБ за Пазарджик Найден Шопов.

„След 15 г. няма да има сестри, които да обслужват пациентите, работим до памперси, средната ни възраст е 50 г. – подкрепи инициативата за откриване на медицински колеж главната медицинска сестра на МБАЛ – Пазарджик Елена Станчева. – Една сестра трябва да се грижи за четирима болни, а сега понякога отговаряме за 20 и повече пациенти. Уморени и възрастни сме.“

„Смятаме, че до 2 години трябва да бъде изградена интегрираната национална здравно-информационна система, т.нар. електронно здравеопазване“, заяви д-р Даниела Дариткова, водач на листата на ПП ГЕРБ в Смолян.

„В годините не се работеше комплексно по електронното здравеопазване, а елемент по елемент, въведе се електронен болничен лист, аптеките се отчитат електронно, но регистрите са отделени един от друг. Ще се изгради пациентско досие, електронно направление за специалист и електронна здравна карта, а след 2018 г. ролята й може да се изпълнява и от новите български лични карти с чип.  Накрая ще имаме и електронно пациентско досие“, обясни д-р Дариткова.

Водачката на листата на ПП ГЕРБ в Смолян се съгласи, че един от големите проблеми в здравеопазването е течът на кадри и призова местната власт да се включи на помощ. „Общинските съвети могат да отпускат стипендии за специализанти в дефицитни специалности, които после да са обвързани с договори за задължителен престой и работа в съответния регион“, даде идея тя. Освен повече лекари и сестри, ни трябват и парамедици за спешните екипи, акцентира Дариткова.

„ПП ГЕРБ има план с последователни стъпки за промени. Сигурна стабилна реформа в сектора не е по силите на една политическа сила. Здравеопазването може да е обект на надпартийно съгласие“, изтъкна Дариткова.  Сред приоритетите на ГЕРБ в сектора са още профилактиката и превенцията, скринингите за ранно откриване на заболявания, реформа в спешната помощ – преформатиране на съществуващите филиали със 163 млн. лв. европари. Със средствата за спешната помощ ще бъдат ремонтирани сградите, купена нова техника и автомобили за 230 медицински звена в цялата страна.

Друга задача пред сектора е а се регламентира доплащането, което в момента е под масата. „Би трябвало да се предлагат пакети на пациентите и те да изберат дали да си плащат разноските в брой при заболяване или да се осигуряват по отделни пакети, включващи различни услуги“, каза д-р Даниела Дариткова. Тя добави, че трябва да има разтоварване на болничната помощ, да бъдат лекувани наистина тези, които се нуждаят от това. По отношение на лекарствата – да се увеличи изписването на генерични медикаменти – това са лекарства с абсолютно същия състав като оригиналните, но много по-евтини, тъй като лицензът за ексклузивно производство на оригиналният продукт е изтекъл и то може да се произвежда от различни компании под други търговски наименования и на по-ниски цени, но с точно същия състав.

„Приветствам г-жа Захариева като водач на листата в Пазарджик – това е едно добро попадение“, каза доц. д-р Стайко Спиридонов, управител на най-старата частна болница в Пазарджик – „Хигия“. Той призова държавата не само да въвежда контрол над разходите, но и да наложи принципа на самоконтрол от самото съсловие, като със закон се вменят функции на организациите на лекари, сестри, зъболекари. „Ще обездържавим ли касата или тя ще продължи да е финансов придатък на Министерството на финансите“, попита доц. Спиридонов.

Като пример, че пръстовият отпечатък не е намалил теча на пари в системата, д-р Дариткова заяви, че след въвеждането на му в област Пазарджик има даже ръст на хоспитализациите за последните два месеца на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г.

Платена публикация!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!