Ана Гройс, PZdnes.com

15 планинарки от Област Пазарджик се включиха в Националния зимен женски поход, който се организира за 57-ми пореден път от Българската федерация по туризъм.

16жени1

В  националната инициатива участваха жени от 33 града на страната и 33 туристически дружества. Основната цел на масовата проява е да популяризира туризма сред жените, като активен начин за отдих. Участие в тазгодишното издание на проявата, която се проведе в района на Златоград, взеха туристки от ТД „Алеко“ – Пазарджик , ТД „Незабравка“ – Септември , ТД „Купена “ Пещера и Велинград. Най-възрастната участничка след жените бе Неда Панайотова от Велинград на 83 г. За първа година участничките в преходите се настаниха в една база за нощувка, от където поеха по различните маршрути. Това позволи да бъде разширен броят на участничките от традиционните 100 на 150 жени. Някои се включиха в проявата за 20-ти и дори 30-ти път.

Първият ден веднага след настаняване,  групата се отправи към местността „Свети Атанас“, където е изграден манастирски комплекс, отстоящ на 2 часа от Златоград в източна посока. На следващия ден групата се отправи в северозападна посока по стар римски път към местността „Панорамата“, от където се открива невероятна гледка към Южни Родопи, в района на гръцката граница. От там групата се отправи към връх „Св. Неделя“ в района на село Старцево, от където се прибра в района на базата след около 7 часов преход.

На 3-ти март жените от Националния женски поход се впечатлиха и влюбиха в празничното шествие в Златоград, посветено на Националния празник на България и положиха венец и букети от цветя пред паметника на Дельо войвода и паметниците на загиналите за свободата на България в различните войни. На централния площад се изви кръшно хоро под звуците на гайди и предизвика възхищението на присъстващите местни жители. Веднага след приключване на официалната част, жените се отправиха на двучасов преход до язовир Златоград, където си устроиха пикник.

Четвъртият ден от мероприятието планинарките се отправиха с автобуси към село Кушла, разположено на самата гръцка граница. То бе изходен пункт към скалния феномен „Скален мост“, разположен на 2 часа от центъра на селото. Маршрутът преминава по самата гранична бразда, където са движили патрулите и някога е било забранена за посещение зона. Връщането бе по обходен маршрут, по време на който местните водачи разказваха интересни случки и събития свързани със селото. В момента неговите жители са около 40, предимно пенсионери. Занимават се с животновъдство и земеделие, разчитат и на финасова помощ от своите деца, които обикновено са в чужбина.