За отмяна на делегираните бюджети в училищната система и пълна преработка на Закона за предучилищното и училищно образование апелира, третият от листата на коалиция АБВ – Движение 21, Димитър Хаджидимитров. Той е преподавател по английски език в МГ“К.Величков“ – Пазарджик и директно се сблъсква с недостатъците на системата. Учителят изрази становището си по време на среща с културни дейци и учители в областния град.

Според него делегираните бюджети имат за цел да превърнат учителите в крепостни селяни на директорите на школата, тъй като единствено от тях зависи разпределянето на средствата за педагогическия екип.

Делегираните бюджети превръщат ученика в носител на определено количество пари за училището и това по никакъв начин не спомага за качеството на учебния процес. Гонят се количествени измерения на дейности, които на практика не са полезни за децата.

В Закона има много смущаващи моменти, подчерта Хаджидимитров, защото отнема много права на учителите. В него се говори само за компетенции, а няма нито дума за възпитание и дисциплина.

За чисто образование може да става дума едва след като приключи началният курс на обучение, но в него ролята на преподавателя е и да възпитава. От Закона по неясни причини е отменен терминът „народна просвета“, а вместо за учител там се говори за „педагогически специалист“. Националната характеристика на учителя, като човек, който трябва да гради морални и духовни устои изчезва, дори на семантично ниво, категоричен е Хаджидимитров.

Според него в Закона за образованието трябва да има санкции за родителите на децата, които създават предпоставки за конфликти в класната стая. След като учителят няма функцията да упражнява контрол върху дисциплината, значи това е работа на родителите, смята дългогодишният синдикалист и преподавател.

Това, което искаме ние в нашата коалиция е държавният бюджет да заделя по-големи суми за култура и образование. Те трябва да бъдат не по-малко от 5%, а в момента са не повече 3.6 на сто.

Единният разходен стандарт е сума пари на брой ученици, което води до опорочаване на образователния процес, понеже при непълните паралелки се появява бюджетен дефицит, а изискванията към учителите са същите, освен това щатът на учителите се определя от броя паралелки, а не от по-малкия брой ученици, каза Хаджидимитров.
В много от малките училища има остро недофинансиране и преподавателите работят на двойно по-малки заплати от големите градове, а условията им са по-лоши. В никакъв случай не трябва да се закриват помощните училища, защото децата със специални образователни потребности изискват и специално обучение, което масовото училище не може да предложи. Така страдат и двете категории ученици. Задължително е въвеждане на мандатност на директорите и прекратяване на фетишизирането на принципа „парите следват ученика, допълни кандидатът за народен представител.

Да не се финансират частни учебни ЕООД от публичните средства на държавния бюджет.

Не на последно място, с въвеждането на Обществените съвети в системата на образованието се игнорира работата на Училищните настоятелства и синдикатите, смята Хаджидимитров. Вижданията на коалиция АБВ – Движение 21 са, че в учебния материал трябва да присъстват в голяма степен българските автори, които утвърждават чувството ни на национална идентичност и продължават традициите.

Мнението на експертите от АБВ – Движение 21 е, че в областта на културата работата на следващото правителство трябва да бъде свързана с опазването на читалищата, отделянето на по-сериозен бюджет за тях и финансиране на самодейните танцови и актьорски състави в читалищата.

За Пазарджик и областта особено важен културен обект е селищна могила Юнаците, заяви осемнадесетият в листата – Атанас Шопов.

На срещата присъстваше и лидерката на Движение 21 за Пазарджик Елена Костова – Петкова, която разказа как преди петнадесет години никой не е вярвал на проф. Николай Овчаров, че археологически обект като Перперикон може да носи приходи на общината. Днес обаче посетителите на археологеческия обект са над милион души годишно, а приходите от туризма директно пълнят хазната на община Кърджали.

За отпадане на делегираните бюджети и повишаване на възнагражденията на музейните и библиотечни работници, ще се бори водачът на листата Трендафил Величков, ако бъде избран за депутат в 44 –тото народно събрание.

 

Платена публикация!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!