Две леки земетресения са станали тази нощ, няколко минути след настъпването на днешния ден. Те са били с магнитут от 2.6 по скалата на Рихтер. Епицентърът им е бил на около тринадесет километра в южна посока от града. Въпреки тази близост земетресението не е било усетено от повечето хора в града, разказаха брациговци. Трусът е бил с дълбочина 20 км. на 41.91 северна ширина и 24.42 източна дължина.

Областта ни попада в сеизмична зона, но еметресенията тук са рядкост, а за щастие когато ги има (поне напоследък) са с ниска степен и няма видими поражения. Няма правило за това кога земята се пробужда и гневно стръсква човечеството, въпреки това е необходимо да се знаят правилата за действие при възможен трус.

Брацигово попада в близост до ВЕЛИНГРАДСКАТА ЗОНА, която обхваща горното течение на р. Марица. Земетръсното огнище има дълбочина около 100 км и магнитут 7-8степен по Рихтер. Има основна линия на разлом Велинград-Самоков, при което може да бъде разрушена язовирната стена на язовир Белмекен.

Брацигово е преживяло най-голямото и унищожително земетресение през миналия век, като гордостта им е камбанарията, най-високата по това време на Балканите. По ния нямало дори пукнатина, единственото поражение било нанесено на купола, а кръстът на върха му леко се килнал.

Става дума за далечната 1928 година, когато България е сполетяна от унищожително по силата си земетресение – чирпанското. Земята се разлюлява в 11:20 часа на на 14 април 1928 година, Велика събота.

Силата на трусовете са с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер и епицентърът е на на около 8 километра северозападно от родния град на Яворов. На 18 април вечерта следва нов силен трус със същата сила и епицентър близо до Поповица, Пловдивско. Специалистите са изчислили,  че разместванията на земните пластове са станали на дълбочина около 15 км.

Градът е бил сринат напълно. Жертвите от двата последователни труса са 114 души, 500 са ранени, 73 200 сгради са разрушени, а 21 хиляди други са пострадали.