„Фактът е, че в нашия регион земеделието е изключително важен сектор. Неслучайно решихме този дебат да е експертен.  Защо е спряна програмата за биоземеделие?  Тези, които спряха плащанията, мислят, че така удрят нас, но в същност  удрят вас“, каза водачът на листата на ПП ГЕРБ в 13 МИР Екатерина Захариева пред участниците в кръгла маса с тема „Земеделие“ в Пазарджик.   Тя бе категорична , че ще продължи това което е започнато  и ще бъдат добавени нови специални програми от държавния бюджет. В кръглата маса участваха Васил Грудев , зам.-министър на земеделието в кабинета „Борисов 2“,  Иван Капитанов, финансов съветник на министъра на земеделието в  кабинета „Борисов 2“, Лозана Василева, кандидат в листата на ГЕРБ в 13 МИР Пазарджик и специалист в сектор „Земеделие“, кандидатите  за народен представител от листата на ГЕРБ -Гинче Караминова, Павлина Дамянова, Николай Ангелов и Стоян Вълков, както   и областният координатор на ГЕРБ Пазарджик Найден Шопов.

„Спомням си че положихме огромни усилия, за да създадем новата програма, оставеното от правителството на Орешарски бяха само отделни бележки“, каза Захариева и добави: „В кабинетa  „Борисов 2“ с Грудев положихме огромни усилия да наваксаме,  ние направихме  програма за зеленчуци, плодове, животновъдство с фокус  малките стопанства.“

20захариева1

Екатерина Захариева припомни , че водачът на БСП в Пазарджик Славчо Велков казва на срещите си, че няма да се плаща на декар, а на килограм . „Осъзнават ли БСП какво обещават – оставаме целия риск в земеделските стопани и при лоша година какво ще се случи“ , попита Екатерина Захариева  и добави „БСП е добре да мислят какво обещават“ . „Нашите опоненти обещават да сложат таван на плащанията на декар. Ние вече го направихме“, добави Захариева.

Васил Грудев представи фокуса на програмите през следващата 4 години. “Нашата програма не е напудрена и розова, а детайлно разписана и знаем как ще бъде изпълнена. Вътре ще намерите само реални обещания, които можем да изпълним”, каза Грудев. Програмата на ГЕРБ насочва усилията  в биологичните сектори – плодове, зеленчуци , животновъдство и биоземеделие. Акцент в реформата  е поземления кодекс с основна цел – реформа в поземлените отношения за устойчивост , комасация и отношение към земеделската земя като към природен ресурс, хидромелиорации , прилагане на комплексен подход за превенция и управление на рискове и кризи- ще бъде довършено изграждането, въвеждането и реалното функциониране на нова система  за борба с градушките, покриваща цялата страна, ще стартира и самолетно покритие; наука и иновации в земеделието; приемане на Закон за браншовите организации.

Сектор „Земеделие“ акумулира 37 % от всички разходи на ЕС. Как ще проведем реформата в сектора ще зависи с какви средства ще разполагаме до 2020 години. Ако по време на българското председателство защитим добре нашите политики, може да развием сектора. Само ефекта от Брекзит ще доведе до 18 % надолу в бюджета на общата селскостопанска политика.

Държавните помощи планираме да ги запазим, каквито са в момента, бе категоричен Грудев.

Иван Капитанов обясни новите държавни програми ,които са залегнали в програмата на ГЕРБ . Министерството на финансите ще подкрепи увеличаването на бюджета с 30 % за акциза за горивата . Друг хоризонтален проблем е за електронизацията на системата  в мин на Земеделието  за  административната тежест. Истината е, че е почти готова системата. В края на миналия мандат не го направихме за да не бъде използвано за предизборни цели. За година и половина реалните резултати от електронизацията ще бъдат при вас, каза Иван Капитанов.

Платена публикация!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!