Злополуката в завод „Биовет“ днес е станала в инсталация за химичен синтез. Става дума за почистване на огромна цистерна, в която се създават химикали за производството на препарати. След като процесът премине, т.нар. „баки“ трябва да бъдат почистени, съобщи наш източник от предприятието. По принцип работниците се допускат там след като химичният процес е преустановен, но има случаи, в които на дънота на „баката“ се задържат вещества по-тежки от въздуха и ако чистачът влезе вътре без противогаз, може да се задуши поради липса на кислород.

Двамата починали мъже са на възраст от 30 и 34 години, те са Мустафа Касъбов и Атанас Величков . Първо в „баката“ е влязъл по-младият, но усетил,че нещо не е наред и започнал да вика за помощ. Така при него се озовал и вторият човек, но той не у спял да извади колегата си, защото също е припаднал. В „баките“ се влиза през ревизионен отвор, който е снабден със стълбичка, за да се стигне до дънота на цистерната.

В затворени „баки“ е задължително да си с шлангов противогаз, чийто изход се подава през ревизионния отвор, за да има непрекъснат достъп до чист въздух.

Двамата загинали мъже са били с противогази, те работят в завода от седем години. Единият оставя три деца сираци, а другият – бременната си съпруга.

От предприятието все още не са излезли с официално становище за случилото се днес, малко след 13 ч. Собственик на завода в Пещера е „Хювефарма“, на Кирил Домусчиев. От предприятието не съобщават, какво е било веществото в „баката“.

Това не е първият случай на трудова злополука в предприятието, което е с предмет на дейност: производство и реализация на продукти за ветеринарната практика и селското стопанство, с богат асортимент от препарати, главно антибиотици и стимулатори, обезпечаващи ефективна профилактика и лечение на селскостопанските животни.”Биовет” АД произвежда и препарати за растителна защита както и лекарства за хуманната медицина.

Това е най-голямото предприятие на Балканския полуостров от този сектор. Оборудването в завода е високо технологично и продукцията му е изключително конкурентноспособна и ориентирана предимно на международните пазари.

Ето какво ни съобщиха от полицията по-рано днес – ТУК