„Издигането на образованието като национален стратегически  приоритет е  ясен и осъзнат ангажимент в програмата на ГЕРБ. Много важни са няколко неща, за да постигнем резултат от образованието, за целта на първо място децата трябва да са в училище.“ Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова по време на кръгла маса на тема „Образование“ в Пазарджик, в която участва и водачът на кандидат-депутатската листа в 13 Пазарджишки МИР Екатерина Захариева.

23герб1

На срещата присъстваха още кандидатите за народни представители Гинче Караминова, Катя Гацева,Деси Костадинова, Атанас Качаков и областният координатор на ГЕРБ Пазарджик Найден Шопов. Йорданка Фандъкова каза също, че инвестициите в образованието освен, че дават възможност в икономиката да работят подготвени хора, са гаранция за по-малко бедност, по-малко престъпност, по-малко безработни, защото образованите хора имат работа и доходи.

„Лично аз като кмет, за кратко и като министър заложих на инвестициите в предучилищното образование. Постигнахме задължителен обхват на 5-годишните деца, което е положителен резултат“, коментира Фандъкова. Тя посочи също, че част от реформите, извършени в сферата на образованието са и въвеждането на държавните образователни стандарти и делегираните бюджети.

„Друго мое желание е да въведем само едносменен режим на работа в училищата. Ако искаме да имаме добро образование трябва да имаме добре подготвени и мотивирани учители. Под мотивация разбираме и добро заплащане, което да бъде над средното за страната. Ще се боря за удвояване на сегашната учителска заплата за четири години“, допълни Фандъкова.

Тя каза също, че целта е учителската професия да стане привлекателна. „Тази мярка се съчетава и с подобряване квалификацията на учителите, работа в училище със съвременни технологии, добри държавни образователни стандарти, учебници, повече спорт в училищата, превенция срещу агресията и други марки, които са очертани в програмата на ГЕРБ, която е отворена за предложения от страна на педагозите.

Системата на образованието не трябва да се политизира, но трябва да се развива в условията на непрекъснат диалог“, бе категорича Фандъкова. Та каза също, че реформата в сферата на образованието е непрекъсната и трябва да продължава. „За мен като експерт е ясно, че обществото оставя на учителите да се занимават не само с образованието ,но и с всичко останало. Това не може да стане само със системата на образованието, бе категорична Фандъкова. В програмата на ГЕРБ за са заложени мерки за икономическа принуда на семейства, които не си пращат децата на училище.

„Поемам ангажимент  и това е заложено с програмата на ГЕРБ в училищата, в които няма спортни зали, те са около 300 в цялата страна, да бъдат построени такива, каза Екатерина Захариева. Необходимите  средства са над 100 милиона лева. Тя допълни ,че през управлението на ГЕРБ са построени вече 130 спортни зали

По отношение на професионалното образование и дуалното обучение пилотните проекти дават положителен резултат, каза Йорданка  Фандъкова . Тя допълни,че голяма част от бизнеса вече е осъзнал, че без инвестиции в системата на образование ще похарчи много повече . „Тук говорим  за това бизнеса да участва в учебните програми и в стажовете.“ , бе категорична Фандъкова.  „Панагюрище е пример за връзка между училищните власт и бизнеса.

Там вече стартира паралелка по дуалното обучение. Днес бях в с друга фирма която осигурява стипендии за ученици. Като основен проблем в региона е липсата на квалифицирана работна ръка.  Професионалното образование е начинът да задържим хората по родните им места, каза Екатерина Захариева.  И се обърна към гилдията с думите : „Бъдете активни , бизнеса има нужда от вас.“ Залата се оказа тясна да побере желаещите да присъстват на кръглата маса „Образование „. На поканата на  водачът на листата в 13 МИР Екатерина Захариева се отзоваха директори на основни , средни училища, професионални гимназии  и учители от цялата пазарджишка област.

Платена публикация!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!