Платформата е създадена в сътрудничество между 7 европейски държави – Франция, Португалия, Испания, Италия, Румъния, България и Чехия

Младежки дом и Сдружение „Седем“ канят педагозите от училищата в Пазарджик и региона на безплатно обучение в рамките на европейския проект CinEd – European Cinema Education for Youth (CinEd – Европейско кинообразование за младежи), което ще се проведе на 12 април (сряда) в Младежки дом – Пазарджик (ул. „Екзарх Йосиф“ 6), съобщи директорът Инна Церовска.

По време на обучението ще бъде представена онлайн платформата на програмата CinEd. Участниците ще се запознаят с начина й на функциониране, с колекцията от европейски филми, които тя предлага, с педагогическите материали, придружаващи всеки един от филмите. Всички тези елементи ще послужат за практикуване на неформално кинообразование сред деца и младежи от учители, професионалисти  в областта на киното и културата, културни медиатори и др.

Участниците в пилотното обучение за град Пазарджик ще имат възможността, благодарение на CinEd, да работят за равен достъп до кино на национално равнище, за повишаване на визуалната и филмова култура сред подрастващите в страната, за популяризиране на добри практики в работата с деца и младежи.

Местата са ограничени. Моля за регистрация с име и телефон на имейл mdom_pz@abv или cinedbulgaria@gmail.com.

ПРОГРАМА:

Сряда 12 април:

9:30 – 11:00

Представяне на програма по кинообразование CinEd – идея и реализация.

Представяне на платформата и колекцията от филми CinEd.

Възможности за учители, възпитатели, професионалисти в областта на киното.

 

11:00 – 12:00

Педагогически материали за филмите – методология и структура. Представяне на педагогически филми, създадени в рамките на програмата.

 

 

12:00 – 12:45

Прожекция за програма от късометражни филми, част от каталога на CinEd:

Първият учебен ден на Жак Розие 1956 / Франция / 24 мин.

Малка светлинка на Ален Гомис 2003 / Франция, Сенегал / 15 мин.

 

ОБЕДНА ПОЧИВКА ДО 14:00

 

14:00 – 16:00

Работа на групи. Анализ на филмите. Кино въпроси.

16:00 – 17:00

Прожекция на педагогически филм (15 мин). Анализ и дискусии.

17:30 – 18:00

Време за въпроси и дискусия.

 

 

Обучението ще бъде проведено от :

Проф. Мая Димитрова, експерт от екипа на Синед България

Проф. Мая Димитрова e ръководител на катедра “Kинознание и драматургия” към НАТФИЗ, член на сектор „Екранни изкуства” в БАН към Института за изследване на изкуствата. Автор на книгите „Метаморфози в общуването: aвтор – екран – зрител” и “Авторското кино”, както и на десетки публикации в  специализирани издания и научна периодика, най-вече в областта на киноисторията, филмовата естетика, електронните медии и масови комуникации, екранната рецепция. Част от екипа на „Синед” България от септември 2015г.

 

Ралица Асенова, главен координатор на Синед България

Живееща между България и Франция, магистър по театрознание и кинознание от Сорбоната и „Управление на културни проекти” от Института за европейска науки в Париж, Ралица Асенова е координатор на програмата по кинообразивание „Синед” за България, както и създател и главен организатор на фестивалите „Срещи на младото европейско кино” в София и Дните на българското кино в Париж. Създател на сдружение „Арте Урбана Колектив”.

Моля да потвърдите участието си на имейл cinedbulgaria@gmail.com или mdom_pz@abv.bg, изпращайки кратка информация за Вас в следния ред: име, фамилия, професия, ако сте учител – училище, предмет и възраст на учениците, на които преподавате.

За контакт : Дани Коцева 0879605625