* Снимка – „Дейли Мейл“

Все по-популярни ще стават „терористите – единаци“, заяви днес експертът по сигурността и преподавател в СУ“Кл. Охридски“ и НБУ – Славчо Велков. Това са най-опасните хора, защото те се самоорганизират и самонадъхват, за да извършат определени действия. Най – пресният случай в Лондон доказва това.

„Вълците – единаци“ са терористите на града. Това не е първият, нито последният атантат в столицата на Великобритания. Кошмарното е това, че този вид тероризъм е непредсказуем в известна степен, при него не се ползват традиционни оръжия, но е факт, че само с един автомобил можеш да поразиш пет човека и да раниш четиридесет, каза Велков. Според него този тип атентати ще зачестят и службите ни за сигурност трябва да имат обучени кадри, за да се справят с подобни инциденти. Идентични са били нападенията от предходната година в Брюксел, Толуза, редакцията на „Шарли Ебдо“, в Берлин. Но като пионер може да се посочи терористът от Осло – Андеш Брейвик.

Повечето от хората предприемащи подобни действия го правят на верска основа, но характерното за тях е това, че те не са част от никаква групировка. Радикализацията им е собствено дело.