Преди време ви срещнахме с Николита Вълева от Пазарджик, която е студентка в Санкт Петербург. Тя бе за кратко в града ни, а този се срещнахме с нея на откриването на книжарница „Хеликон“ в областния град.

Николита обича книгите и признава, че едно от любимите ѝ места в мрачния на пръв поглед Петербург е именно „Домът на книгата“, невероятна като мащаби книжарница, в която тя често открива не само четивата, които са и нужни за обучението, а и много художествена литература.

Николита споделя, че в началото Петербург и се сторил мрачен, но величествен. Сега времето стана слънчево и приятно, но на Петербург мъглата му отива, споделя студентката по Международно право.

Най-силно впечатление ми направи редът, който там цари. Хората имат закони и ги спазват. Ако нарушаваш правилата, има глоби. Дори малките деца го знаят. Например, пред метрото не се пуши. Едно момче беше глобено за това, че е запалило цигара там. Полицаите се грижат за реда и спокойствието на гражданите. Можете да ги видите навсякъде и ако даден човек им се стори съмнителен, те го спират и правят обстойна проверка на самоличността му. Петербург е и туристически град и когато видиш, че има кой да обезпечи сигурноста ти, се чувстваш спокойно.

Другото нещо е гордостта, която руснаците изпитват като нация. Те ценят историята и произхода си. Тази нация ми вдъхва голяма сила и мотивация.

Противно на това, което ние мислим за Русия, тя е модерна европейска страна. Това, което ми прави много силно впечатление е, че там няма международни вериги за хранителни стоки. Всички са руски. Те много държат на собственото си производство. Не само в областта на хранителните стоки, а и по отношение на другите неща. Смятам, че съм попаднала на мястото, което много ми харесва. – разказва момичето.

Тамошните пенсионери са грижа на държавата, те получават прилични пенсии, около петстотин лева е минималната, но за сметка на това държавата им е осигурила безплатно лечение в болниците, ползват преференции при пътуване и в метрото, и в другите видове транспорт.

Николита Вълева споделя, че вече няма проблем с комуникациите, тъй като свободно говори руски език.