Ана Гройс, PZdnes.com

Тази вечер предпремиера, а утре премиера на най-новия спектакъл на ДКТ „Контантин Величков“ Пазарджик. „Скъпо съкровище“, с участието на Елен Колева и Владислав Карамфилов – Въргала, излиза на пазарджишка сцена от 19:00 часа. В постановката на Франсис Вебер и режисьора Михаил Петров, участват още Георги Керменски, Тодор Кайков, Надежда Иванова, Йоанна Микова и Петър Райжеков. Програмата за месец март ще завърши с още едно от новите представления на пазарджишката трупа.

На 31 март от 19:00 часа на камерна сцена, почитателите на театъра ще могат да гледат още веднъж „Италианки“ от Дарио Фо и Франка Раме. Нобеловият лауреат Дарио Фо и съпругата му, актрисата Франка Раме са аранжирали пъстър букет от комични и трагикомични истории за жени от съвременна Италия. Един ревнив мъж в продължение на години държи хубавата си жена под ключ, но това не преми  да й се случват неща, достойни за перото на Бокачо. Двойка иска да има дете „ин витро“, възниква обаче на глед смешна, но непреодолима пречка – това не може да стане съвсем без контакт с непознатия донор…Млада италианка се решава на пластична операция, резултатът от която е трагикомичен…Сюжетите се завихрят около италианките, чиито истории засягат сериозни теми, които двамата майстори на комедията разказват с ведър хумор. В ролите ще визим Нели Сиракова, Илияна Лазарова, Сабина Коен, Симеон Гълъбов, Пламен Славов и Гроздан Даскалов.  По традиция на 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. От времето на древногръцкия театър до днес магията на това изкуство привлича милиони хора по света в театралните зали. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. Свързана е с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто. Оттогава всяка година на днешния ден световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра. Международният ден на театъра се отбелязва и с редица културни прояви и театрални събития. Днес се избират най-добрите театрали. Под купола на цирк „Балкански“ ще бъдат връчени наградите „Икар“. Някои отличия са вече ясни. „Икар“ за цялостен принос към преподавателската дейност ще получи Цветана Манева. За чест и достойнство награда ще получи актрисата Гинка Станчева, а за изключителен творчески принос към българския театър ще бъде отличен Руси Чанев.