Кратък анализ на бъдещите ни народни представители сочи, че избирателите пращат в Парламента трима представители на гражданската квота от листите и шестима партийци.

ГЕРБ

Водачката Екатерина Захариева е член на партията и има солидна професионална биография, тя може да се похвали с богат опит в администрирането на държавни дейности, като се започне от министерското кресло и се стигне до Президентството. Въпреки че е пазарджиклийка се оказа непозната за по-възрастните фенове на партията и често беше наричана от тях – „онова момиче, дето беше министър“. След съставянето на нов кабинет, тя вероятно ще се върне в „онова министерство“, а това ще даде шанс на още един човек от листата да поотърка банките в Народното събрание. Екатерина Захариева е от Пазарджик.

Член на ГЕРБ е и вторият депутат – Димитър Гечев от Велинград. Преди изборите той беше депутат, но не блесна нито веднъж на парламентарната трибуна. Надяваме се да го видим поне в този мандат.

19малешкова

Трета по резултат е зам. кмета на Септември – Даниела Малешкова, която присъства в листата от гражданската квота. Родена е на 10.04.1970 година в град Септември. От 2004 г. до 2011 г. работи като директор на Младежки дом – Септември. Била е още преподавател по български език и история в училищата на село Лозен и град Ветрен. От 2015 година работи като заместник-кмет на Община Септември. Висшето си образование завършва в ПУ „Паисий Хилендарски“ град Пловдив. Владее немски език. Семейна, с две деца.

Четвъртата дама, която ще влезе в Народното събрание от ГЕРБ е Десислава Тодорова, която също е от гражданската квота. Тя има собствен бизнес в Пазарджик и е общински съветник в местния парламент. Тодорова бе избрана преди две години, като се кандидатира от листата на коалиция „Тодор Попов ЗА Пазарджик“. Това на практика означава, че след нейното заминаване ОбС ще се попълни от нов човек. Десислава Тодорова е от Пазарджик.

На резервната скамейка – de jure / de facto

Ако Екатерина Захариева стане отново министър, в Народното събрание би трябвало да влезе следващият по брой преференции 11/11 Дечо Спасов от Стрелча. Той е общински председател на партията в родния си град. Но по закон би следвало мястото да остане вакантно за третата в листата – Десислава Костадинова – Гушева. 

БСП

Водачът на листата на коалиция „БСП за България“ Славчо Велков е експерт по сигурността, роден е на 4 септември 1950 г. във Велинград и в момента е преподавател в СУ“Св.СВ. Климент Охридски“ и НБУ.

Той успя да шашне с поведението си голяма част от партийния актив, но се превърна в любимец на електората, който редовно бе въвеждан в дебрите на спомените му. Пропуснахме да отбележим, че той също е от гражданската квота на листата. По време на кампанията често натъртваше този факт, както и че е приел да заеме лидерската позиция благодарение на личното си познанство с Корнелия Нинова.

Култовата му реплика – „Аз не съм водач на БСП, аз съм водач на МПС“ ще се помни и ще се впише в най-новата история на пазарджишкия политически живот. Цяло чудо е, че необичайното му поведение и представяне не попречи на резултата инкасиран от БСП в областта.

Вторият депутат на БСП е Йордан Младенов, който преди изборите заемаше поста Областен председател на партията и на практика изнесе на гърба си целия товар на кампанията. Според устава на партията, сега той ще трябва да сдаде властта на друг човек, тъй като не може да съвместява депутатството с председателството. Йордан Младенов е от Пещера.

Надя Клисурска – Жекова е трета, а резултатът ѝ се базира на съчетанието 10/10. Тя има две висши образования – „Право“ от ВТУ“Св.Св. Кирил и Методий“ и „Български език и история“ от ПУ“П.Хилендарски“. Работила е в общинските администрации на Пазарджик и Стрелча, има зад гърба си и два мандата като общински съветник. В момента е адвокат от АК – Пазарджик. Семейна, с едно дете.

Обединени патриоти

За пореден път проф. Станислав Станилов ще бъде представител на Пазарджик и областта в Народното събрание. Всички знаем, че не му е за първи път. Проблемът е, че след като влезе в кулоарите, рядко се сеща за областния град край Марица. От много време насам местните патриоти искат да поставят за водач свой човек, но поради разни партийни заигравки и коалиции това така и не се случва. Проф. Станислав Станилов е от Габрово.

ДПС 

Делян Пеевски не се нуждае от представяне. В случай, че реши да не се възползва от правото си да представлява избирателите си от 13 МИР, той може да преотстъпи правото си на Искра Михайлова, но тя е действащ евродепутат. Така е по-вероятно от Пазарджик в Парламента да замине зам. кметът на Велинград – Сергей Кичиков или четвъртата в листата Зехра Алиш, която е зам.кмет на Пещера.

Парадокси

Пещера е градът в нашата област излъчил най-много кандидати за народни представители в 44 -то Народно събрание. От там са водачката на РБ – Бойка Маринска и колегата ѝ от листата Пейчо Търпоманов, вторият в листата на БСП – Йордан Младенов, третата в листата на ГЕРБ – Десислава Костадинова – Гушева, както и осемнадесетият от същата листа д-р Стоил Апостолов и вторият в листата на „Обединени патриоти“ – Стефан Балабанов, а от ДПС – Зехра Алиш.