* Снимка: Никола Колев

Ана Гройс, PZdnes.com

10 150 лв. бяха събрани по време на Пролетния благотворителен бал „Изгряваща надежда“, който се проведе на 21-ми март. На събрание, жените от Сдружение „Подай ръка и подкрепи!“ взеха решение как да бъдат разпределени събраните средства. Единодушно представителите на организацията приеха набраната сума да бъде разпределена по следния начин:

Христо Чонк Минх – Чау получава 700 лева. Младежът страда от хебефренна шизофрения и се нуждае  от ежедневна терапия с психолог и медикаменти за ежедневен прием, на стойност 200 лв. месечно.

Злати Костова е с диагноза ДЦП. Ежедневно се нуждае от рехабилитация  и терапия с психолог. За семейството й, от благотворителната инициатива отиват 1 000 лв.

Мехмед страда от сънна апнея. Нуждае се от специални хранителни добавки и хранителен режим.  Само маските за кислородния апарат с помощта, на който диша и се включва всеки ден струват 300 лв. месечно. 800 лв., събрани на благотворителния бал отиват за подкрепа на лечението на Мехмед.

След 20 операции – 19 в България и една в Сърбия, 22 –годишната Руми дава първи признаци, че ще сбъдне мечтата си да ходи сама. Физиологично ставите и мускулите на Руми са вече добре, тя трябва само да е упорита в терапията и да преодолее психологически момента с ходенето и управлението на крайниците. За Руми Георгиева отиват 1000 лева, които ще бъдат използвани за нейната интензивна рехабилитация.

Стоян Караджов страда от множествена склероза. За момента успява за задържи развитието на болестта, нуждае се обаче от рехабилитация за поддържане на мускулатурата. До момента прави това със специални спортни уреди сам вкъщи. С помощта на медицински специалист би могъл да постигне много повече, но не може да си позволи да плаща обичайните тарифи от 25-30 лв. на час. Сега със събраните 1 000 лв. от благотворителния бал за Стоян нещата поне за известно време ще се развиват в положителна посока.

Мартин Кълвачев е на 13 години с диагноза аутизъм. За подобряване на състоянието му трябват ежедневни, интензивни терапии с логопед и психолог. Със събраните и заделени 800 лв. ще бъдат закупени хранителните добавки и аминокиселините, от които се нуждае. Средствата ще стигнат за два месеца, тъй като необходимите добавки, които значително подобряват състоянието му струват 400 лева месечно.

Александра Тодорова – страда от спинална мускулна атрофия. Алекс се нуждае от помощни средства за придвижването й от леглото на инвалидната количка на стойност 400 лв. и ежедневна рехабилитация. Със заделените 900 лв. от благотворителната инициатива, семейството на Александра ще може да закупи необходимите помощни средства и да засили рехабилитационните процедури поне за известно време.

Даниела Гъркова страда от  ДЦП и се нуждае от лифтер на стойност 2 000 лв. Със събраните средства, на стойност 1 000 лв., семейството й ще покрие първоначалната вноска за съоръжението, останалата част от сумата ще бъде добавена на изплащане.

Добромира Млекарова е с диагноза ДЦП. Нуждае се от ежедневна рехабилитация и ортопедични шини на стойност 1000 лв. От благотворителната инициатива за малката Добромира отиват 800 лв, които ще са конкретно за необходимите й шини. Останалата сума, ще бъде доплатена от семейството на момиченцето.

Цветелина Кузева страда от ДЦП. За интензивните рехабилитационни процедури семейството на Цвети е задлъжняло с 2 300 лв. От благотворителния търг за семейството на Цвети отиват 700 лв.

Йорданка Тодорова страда от мускулна дистрофия. Нуждае се от ежедневна рехабилитация и масажи. Тя ще бъде подпомогната с 900 лв., събрани от благотворителното наддаване.

Венци, който е с диагноза диабетна ретинопатия и се нуждае от скъпо медикаментозно лечение, което да го предпази от цялостната загуба на зрение, получава средства на стойност 500 лв.