Над 7 хил. лв. на месец ще взима депутатът проф. Станислав Станилов, който вече има право и на пенсия, както и на о.з. полк. Славчо Велков. Общо в целия нов Парламент хората като тях са около двадесет души. Почти във всяка листа има и по един пенсионер.

Основната заплата на депутатите ще е 3 210 лв., хората с най-дълъг стаж ще получават още около 1000 лв. допълнително за прослужени години. На народните представители се полагат и безотчетни пари за допълнителни разходи – около 2000 лв., а за участие в една парламентарна комисия се полагат 450 лв. допълнително (повечето членуват в повече от една комисия).

Като се добави и размерът на максималната пенсия – 910 лв., сумата набъбва на 7500 лв., са изчислили от БТВ. Сред депутатите пенсионери ще са журналистът Тома Томов, актьорът Стефан Данаилов, о.з. полк. Славчо Велков, бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов, бившият министър на културата Вежди Рашидов, които наскоро е придобил право на пенсия. От патриотите с право на пенсия е дългогодишния депутат от „Атака” Павел Шопов и проф. Станилов. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров ще придобие право на пенсия в края на мандата, ако е пълен – 2021 г. Хасан Адемов от ДПС, който беше социален министър в кабинета „Орешарски“, също има възраст за пенсия, но не му достигат две години стаж.