Ана Гройс, PZdnes.com 

На шести април, в четвъртък, в концертната зала „Маестро Георги Атанасов“ почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на поредния концерт, поднесен от пазарджишките симфоници. В програмата са включени произведения на Моцарт – Концерт за флейта и оркестърБрилянтна фантазия върху „Кармен“ от Фр. Борн, Три танца от оп. „Продадената невеста“ на Б. Сметана и Шест румънски фолклорни танца от Б. Барток. Диригент ще е Пиер Калабрия от Италия, а солист ще е флейтистката Десислава Добрева. 

Десислава Добрева е родена в Стара Загора, завършила НУМСИ „Христина Морфова” през 2005 г. при Йордан Вълчев. През 2012 г. завършва магистърска степен с отличие във Виена, Университет за музика и сценични изкуства, в класа по флейта на проф. Барбара Гислер-Хазе. По програма „Еразмус” учи един семестър (2010-2011 г.) в Парижката Консерватория при Винсент Люка(соло флейтист на Оркестъра на Париж).

В годините 2012-2014 е в класа по флейта на Карл-Хайнц Шутц (соло флейтист на Виенската Филхармония). Участва и печели награди в редица международни конкурси и концертира  в много европейски страни, както и в Япония и Китай. Участва активно в концертите на Фондация „Лайв Мюзик Нау” основана от Сър Йехуди Менухин. Посещавала е майсторски класове при Филип Бернолд, Пиер-Ив Арто, Андраш Адорян, Феликс Ренгли, Патрик Галоа и др. Стипендиантка е на „Вернер Трип Фондация”, „Токио Фондация”, „Вефелшайд Фондация”. В момента Десислава Добрева преподава по флейта в Частното Музикално Училище Алегро Виваче във Виена, както и  в Държавното Музикално Училище „Й.Г. Албрехтсбергер“ в Клостернойбург.

Тя е основателка на „1,2, Трио“ (флейта, виолончело и пиано), с които през 2013 са финалисти и носители на награда на Конкурса Фиделио във Виена.

Страстта и към камерната музика я събира също и с духовия  квинтет „qWINDett“, с който има многобройни участия, между които на престижния Фестивал Залцбург, под ръководството на Виенските филхрмоници. Свирила е в оркестри, между които Виенската Филхармония, Виенската Държавна Опера, Виенските Симфоници, Народната Опера във Виена, Народният Театър в Клагенфуртм,  Моцарт Оркестър, Младежкият Оркестър на Европейският Съюз и Народният Театър в Баден. Между имената на диригентите, с които е работила са Симеон Бичков, Михаел Бодер, Франц-Велзер Мост, Филип Йордан, Кристоф Ешенбах, Инго Мецмахер,Владимир Ашкенази, Алфред Ешве, Антонело Манакорда.