Щурмови самолет руско производство МиГ 21 кацна в центъра на с. Семчиново. Той е подарък от ръководството на ВВС на България послучай предстоящият празник на селото – сподели кмета на Семчиново Пламен Темелков. Самолетът пристигна със специален превоз в разглобен вид. Заедно с него и пет военни механици, които го сглобиха за няколко часа. Самолетът ще бъде поставен на готовите вече фундаменти от бетон  пред сградата на читалището, вдясно – допълни кметът.

Самолетът е снет от въоръжение. След монтирането му до края на деня предстои освежаване  с нова боя, за да радва жителите и гостите на с. Семчиново. Същият самолет бе обещан на бошулци, но кметът внезапно подаде оставка и вместо там, самолетът се „приземи“ в Семчиново.

МиГ-21 или както още го наричат Fishbed е свръхзвуков изтрбител, конструиран и построен от дизайнерското бюро на Микоян-Гуревич в бившия Съветски съюз. Повече от 30 държави по света са използвали МиГ-21, и все още, половин век след първия си полет, той служи на много нации. Ранните модификации на самолета се водят второ поколение изтребители, а по-късните — трето поколение.

Близо 50 години след първия си полет МиГ-21 все още е на служба в редица нации, и е най-произвежданият свръхзвуков самолет в историята.

МиГ-ът, който „кацна“ в Семчиново е служил дълги години в армията под номер 36. Семчиновци по традиция отбелязват своя празник на 20-ти юли Илинден.

08самолет108самолет