PZdnes.com продължава да държи лидерската позиция по посещаемост и през месец март, сочат данните от независимия брояч Similarweb. com.

Колеги, следващите редове са насочени към вас, защото драгите читатели, грам не ги интересуват дразгите между нас. Но тъй като не успях по-рано да напиша този материал, поради лични причини (колегата ми прати посвещението на рождения ден), го правя сега.

И така. С изненада установихме, че преди три дни колега – геолог е направил опит да ни анализира. Странното не е това. Винаги сме били фенове на анализите, а и на мисленето, с тях се достига до истината, странното е, че във въпросния анализ липсват основни компоненти.

Няма срокове за анализа, като начало. Не можеш да правиш анализ за един ден, за пет дни, за петнадесет или месец. За сайт е нужен доста по-дълъг период на наблюдение. 

Липсва информация за това кой е правил анализа. Анонимен човек обявен за специалист, за мен е източник „една жена каза“.

Манипулирането на данни поставя под съмнение и намеренията на писанията цитирани от колегата – геолог. 

Обезпокоена съм от това, че той не познава възможностите на интернет. В наше време това е недопустимо, особено ако имаш сайт. Това обяснява защо неговия сайт, въпреки възрастта от десет години не успява да се пребори за първенството. Също така е странно, че колегата не се задява с marica.bg, за които твърди, че му крадат материалите.

От момента на създаването си и първия досег с читателите на 27 февруари 2015 г., на сайта ни функционира Гугъл аналитикс. Това е система, която дава абсолютна точност на посещаемостта, на това, което четат хората, а също и колко дълго се задържат на една статия. Колегата – специалист не би могъл да разполага с тези данни, тъй като те се предоставят от Гугъл само на собственика на сайта. Следователно, цитираните „данни“ се базират на личната фантазия на „специалиста“, в комбинация с колегата.

За незапознатите с брояча Гугъл аналитикс ще подчертая, че той е единственият, който се изисква от рекламодателите преди да решат дали да публикуват реклама. И „Виваком“, както и ред други рекламодатели, предпочели нашия сайт за реклама примерно, вероятно не са запознати като „специалиста“, имат излишни пари за харчене и заради това ни се доверяват.

От изписаното от колегата, се долавя намек, че бедата на сайта ми е, че един от основните канали на потребителите до PZdnes.com e Facebook и другите социални мрежи, че мои материали са били цитирани от потребители на страниците, в които и той публикува и поставяни като коментари?

Колегата явно не е в час, че през второто десетилетие на ХХI в. всички са в социалните мрежи, потребителите, рекламодателите, читателите, писателите, журналистите, магазинерите и т.н. И това е нормално, което иде да рече, че употребата на социалните мрежи като един от основните пътища на читателя към сайта е задължителна. Изумена съм, защото той самият го прави даже и прекалява, поради което го банват чат-пат.

Интернет е най-развиващото се комуникационно пространство и ако някой още не го е осъзнал, то си е за негова сметка. Ако през 1994 г. за интернет знаеха малцина, а го ползваха още по-малко, то днес интернет е навсякъде, дори в телефона на дядо ви, а дядо ви със сигурност го използва, особено ако сте го научили да прави това.

И ако все още има хора, които се мислят за „специалисти“ и не осъзнават, или още по-лошо, не знаят това, то по-добре е да си пускат кепенците. Има и вариант специалистите да се върнат да издават вестник, въпреки че това да си купиш вестник, не те прави журналист.

Ако аз бях в позицията на колегата – геолог щях да намеря начин да си вдигна посещаемостта, а не да обвинявам другите, че ми пречат. Защото истината е, че PZdnes.com му пречи. Само той си знае защо. Геологът – специалист, имам предвид. Но съм съгласна срещу известно заплащане, нищо не идва даром, да му поясня какво не му е наред.

Освен това, първоначалната му теза изведнъж придоби нови измерения, но това си е за негова сметка. Гледайте и сравнявайте измислиците на сайта му и това, което сочи similarweb.com.

Ако откриете диаграмата „цитирана“ от сайта му, ще си хвърля и дипломата, и желанието да се занимавам с журналистика. За мен да искаш пари от читателя си, да си заключваш материалите, е равносилно да затваряш информация в буркан. Основната и единствена цел на сайтовете  е да информират. Как ще се издържат е въпрос на креативност. Но, когато си се превърнал в обслужващ персонал на управляващата политическа партия, защото ти дава пари е по-скоро тъжно, отколкото … Винаги съм изповядвала максимата „Не влизай в кочината на прасето, защото и двамата ще се изцапате, но на него това му харесва“.

Съжалявам за жалкия напън за пореден път PZdnes.com да бъде жертва на нечии комплекси, но не искам и няма да позволя самозвани „специалисти“ да си правят експерименти със сайта, който съм създала и успешно развивам.

Ако ви интересува, как се прави анализ на сайт – насреща съм.

Стефка Венчева