План – приемът на Спортното училище за следващата учебна година вече е утвърден от ресорния министър проф. Даниела Дашева, съобщи днес кметът Тодор Попов. Заложените за учебната 2017/18 г. са две паралелки за пети клас, две за шести и две за седми.

В класовете на най-малките ще се извършва обучение по футбол, бадминтон, художествена гимнастика, плуване, модерен петобой и джудо. Общият брой на децата за пети клас е 52, като от тях 6 места са за художествена гимнастика, 22 за футбол, 4 за бадминтон, по осем за плуване и модерен петобой и 4 за джудо.

Шестокласниците ще изучават същите дисциплини, като при тях са предвидени и четири места за бокс, а 20 ще се учат да играят волейбол.

При седмокласниците, които ще поставят основите на новото училище футбол ще изучават 12 момчета, 4 места ще има за модерен петобой, толкова и за бокс, а на плуване ще практикуват 6 деца. Две са местата за художествена гимнастика, 6 за бадминтон, 6 за джудо и 12 за волейбол.

През май ще бъде назначен директорът на школото – световният шампион по джудо – Георги Георгиев, ще бъде сформиран и педагогически екип. В седмицата след Великден кметът Тодор Попов ще проведе среща с ръководствата на спортните клубове в града, за да беседва с тях за бъдещето на школото. Целта ми е да ги обединя и да чуя мненията им, надявам се да намеря позитивна нагласа и подкрепа в начинанието, каза кметът.

Все още не е измислено и името, което ще носи училището. То ще съществува независимо от сега действащото СОУ“Г.Бенковски“. Всеки, който има предложение може да се включи с него, като го изпрати в общината или на предпочитаната медия.

Училището ще разполага с общежитие, ще има и столова. Намерението ми е да направя едно голямо, модерно и истинско спортно училище, поясни Попов, като подчерта, че спорта отдавна не е средство за развлечение. Спортът е доходоносен бизнес и училището, за което града бленува от двадесет години насам може наистина да бъде жизнено важно за децата на Пазарджик и областта.

Приемните изпити ще бъдат в периода от 21 до 30 юни.