I. Представяне
Една от  важните  задачи на културно-музикална програма „Христо Ботев“  е създаването на  детско-юношески предавания, които образоват, възпитават, развличат и провокират  творческия потенциал на  българските деца. Част от тази дългогодишна традиция е Националния  конкурс за детско литературно творчество „Искри“, който се провежда за 34 път.
Това е най-старият и най-авторитетният литературен конкурс за деца в България. Всяка година през него преминават творби на над 300 деца, не само от България, а и на българчета, живеещи извън пределите на страната (Молдова, Украйна, Бесарабия, Западните покрайнини, Германия, Австрия, САЩ). Участници в него са били  много от младите български поети, белетристи и публицисти.
II. Статут
1. Цели на конкурса
• Засилване интереса на учениците към литературата
• Насърчаване на творческия потенциал и въображение у децата
• Подобряване на уменията им за комуникация, участие в конкурси и срещи с публика
• Повишаване нивото на писане и литературна грамотност, създаване на навици за самостоятелна работа.

2. Целеви групи
• Ученици от I до X клас от всички училища на територията на Република България
• Ученици от I до X клас от българските училища в чужбина
Участниците се групират в две възрастови групи:
• Първа възрастова група –  от I до VI клас
• Втора възрастова група – от VI до X клас.

3.2 Категории
Конкурсът не задава ограничения в темите и жанровете - допускат се всички възможни жанрове, в които искат да  творят децата – от стихове, приказки и гатанки до новели, повести, пътеписи и пиеси.

 3.3 Срок:
Крайният срок за участие е 30 април 2017 г.
Творбите се приемат на мейл:  iskri@bnr.bg или на адрес: София 1040, бул. „Драган Цанков“ № 4, за конкурса „Искри“.

 3.4 Оценяване
Компетентно жури с участието на  известни български поети, белетристи и  редактори на детски и литературни предавания  от БНР  ще излъчи наградите по критерии: оригиналност, сила на внушенията и посланията,  добра езикова култура.

3.5. Награди 
• Грамоти и специални ваучери за победителите от конкурса.

Две допълнителни награди  с грамота и парична стойност  на името на Радка Станимирова, автор на стихове за деца, дългогодишен редактор в Детската редакция  на БНР и издател на вестник „Славейче“ (1936-1943), създаден в началото на миналия век от Чичо Стоян.

 3.6. Церемонията по награждаване ще се проведе на 18 юни 2017 г. и ще се излъчва  в директно двучасово  предаване по програма „Христо Ботев” , за да дадем  възможност и на слушателите да опознаят по-добре наградените деца.

Отличените творби ще бъдат представени пред публика  в изпълнение на известни наши актьори и ще получат своята премиера в национален ефир.
Ако сте до 16 години и обичате да пишете, изпратете ни вашите три най-добри произведения, заедно с пълните ви данни и телефон за връзка, на адрес:

Българско национално радио
София 1040, бул. „Драган Цанков“ № 4,
 за конкурса „Искри“,
 или на имейл iskri@bnr.bg